søndag 30. november 2008

To - Scener fra et kunstnerekteskap. Märta Tikkanen


Märta Tikkanen har skrevet en nydelig bok om ekteskapet sitt med Henrik Tikkanen- Hun har tidligere beskrevet forholdet i diktsamlingen Århundrets kjærlighetssaga - som hun fikk Nordiske kvinners litteraturpris for i 1979.
De var gift i over 30 år, og i boken beskriver hun det meget turbulente forholdet dem i mellom. Henrik Tikkanen hadde store alkoholproblemer, han var ekstremt selvopptatt og hensynsløs. Dette gjorde livet svært vanskelig for resten av familien.
Märta Tikkanen har blitt beskyldt for å være for selvutlevernde, uten tanke på barn og mann. Jeg støtter de som ikke er enig i denne kritikken. Boken er en varm skildring av et sterkt forhold mellom to mennesker som lider, både under Henriks individualisme, men også under den sterke kjærligheten mellom ektefellene.
Dette er en flott bok å lese i juleferien, og for alle som er glad i lyrikken til Märta Tikkanen gir den et fint innblikk i bakgrunnen for lyrikken hennes. Anbefales varmt!
God bok!
Bildet lastet ned fra hoffleverandøren min - den beste norske internettbokhandelen: haugenbok.no

3 kommentarer:

  1. Takk og pris for dette innlegge :) Jeg har særemnet i morgen og jeg har leste halve boken til Marta Tikkanen! Den er svært omfattende så godt med en liten oppsumering av hva den hadler om ;)

    SvarSlett
  2. :-) Jeg anbefaler deg uansett å lese igjennom hele - den er som du sier veldig omfattende - den dekker jo et langt ekteskap. Og den er kanskje litt vrien hvis du ikke kjenner historien gjennom diktene hennes - og ikke minst tiden dette skjedde i. Det er noen år siden nå, og hvis du har det som særemne på skolen er dette fra dine besteforeldres tid. En veldig politisk tid og kvinnebevegelsens storhetstid. Lykke til!!

    SvarSlett
  3. Missa för all del inte Henrik Tikkanens svit av självbiografiska romaner. Fantastisk läsning, och ett utmärkt komplement till hustruns böcker.

    SvarSlett