Kathrine Aspaas, kjent og kjær skribent, sangerinne, økonom og journalist har skrevet en annerledes og helt spesiell bok. I boken er hun åpen og ærlig, personlig, men ikke privat og hun byr på seg selv og snakker direkte til leseren.
Forhistorien
Jeg må spille med helt åpne kort, den observante leser vil se at undertegnede er en av flere som Kathrine Aspaas takker for bidrag i arbeidet med boken. Historien er som følger: I mai i år, en vakker Californina-morgen, fikk jeg en mail fra en venn som er en venn av Kathrine. Denne vennen, som er min bedre halvdel, skulle være leser på manuset og foreslo at hans lesende kjæreste, altså meg, kanskje også kunne være en leser. Som sagt som gjort. Inspirert av god Berkeley-steming, overdoser med mindfulness og Californisk raushet, svarte jeg at det ville jeg. Jeg trenger en uke - jeg er tross alt et travelt opptatt menneske, med forpliktelser både ovenfor jobb og barn. Og, sa jeg: hun må forberede seg på at jeg sier som det er. Hvis jeg syntes det er dårlig, ja da får hun ta tilbakemeldingene for det de er.
Jeg startet på manuset dagen etter, ved frokostbordet en søndag morgen. Som den begeistrede leser jeg er syntes jeg at første kapitel lovet bra, men sånn er det jo ofte. Og en bok som denne - midt mellom sakprosa og journalistikk - det skal være meget bra for å holde stilen gjennom hele svevet. Så jeg satt meg godt til rette med en kopp te og scrollet videre gjennom manuset. I god akademisk ånd hadde jeg aktivert kommentar-feltene og sa til meg selv at Aspaas får være Aspaas, hun er kul hun, men jeg skal gi seriøse og kritiske tilbakemeldinger. Snille og velmenende venninner og venner har hun nok av, ikke putt meg i den boksen (for å bruke forfatterens egne begreper).
Den gode leseopplevelsen
Jeg leste videre og så kom det: Den sjeldne følelsen, den leseopplevelsen som vi utrettelig jakter: jeg ble berørt. Beveget. Jeg lo. Og jeg gråt. Lenge. Teksten snakket til meg, den snakket om meg og den gjorde noe med meg. Jeg forsto noe om meg selv og om de andre. Om barna mine, kjæresten min, vennene mine, jobben min - å, så mye jeg forsto om jobben min og hva den gjør med meg - med oss, jeg forsto noe om livet mitt. Jeg forsto at jeg var feiltastisk, at jeg ikke er så verst, at det ikke er så farlig ikke å alltid få alt til, at jeg har min egen grisebinge og at den ikke er så møkkete som jeg var redd for og at jeg kan fortsette jobben med å rydde i den. jeg forsto at jeg var på rett vei og hvorfor jeg ikke var på rett vei og at det faktisk ikke gjør så mye. Og jeg forsto at det å være raus, ha et hjernehjerte, være feiltastisk, det er det alt handler om. Så enkelt. Og så vanskelig.
Aspaas bruker egne historier og er åpen om antidepressiver, si egen misunnelse, frykten for ikke å lykkes - og hun forteller hvordan hun i fin stil, faktisk i en klasse for seg selv, abdiserer. Ser ting med andre øyne. Ser seg selv med nye øyne. Og hun prater med folk som kan belyse verden og livet på andre måter enn hun er vant med. Hun snakker med kunstnere, prester, arktiekter og vitenskapsfolk. Hun bruker forskning på en måte som gir mening til meg som leser og forteller hva som påvirker oss, hvorfor det lønner seg å være raus og hvor feiltastisk vi er alle sammen. Hun snakker direkte til leseren. Uten at det blir klamt eller privat: hun ser oss, deg og meg, vi som leser boken. Og det er vidunderlig. Fra første til siste side.
Neida, jeg brukte ikke en uke. Jeg brukte søndagen. Jeg leste til det svimlet for meg, barna fikk klare seg så godt de kunne, middagen ble bestilt på døren og inntatt i stillhet, kun avbrutt av begeistrede utbrudd fra mor som leser og leser. Kathrine fikk en haug med mer eller mindre sammenhengende mail etterhvert som jeg leste. Fantastisk, dette er så bra, Herre Jeremia - hvor tar du det fra, jeg visste du var god, men herlighet.
Var den virkelig så bra?
Da jeg la meg for kvelden fikk jeg ikke sove, jeg var fullstendig ekstatisk. Dagen etter følte jeg at jeg hadde vært på rangel hele natten og hadde en følelse av uvirkelighet. Det har jeg opplevd før når jeg har for-lest meg, noe som ikke skjer ofte. Jeg bestemte meg for å vente en måned, ta boken frem igjen, lese den på nytt, for - tenkte jeg - det må ha vært meg, ikke boken, jeg lot meg rive med. For mye. Jeg må være grenseløs, mangle selvkontroll. Så da gjorde jeg det, jeg ventet.
Manus kom tilbake noen uker etter, med rettelser - blant annet de jeg hadde foreslått. Ikke så mange, men nok til at jeg følte at jeg ble tatt på alvor. Og jeg satt meg ned igjen - leste og leste. Og forsto at dette er en sånn bok som man skal lese flere ganger. Det er en bruksbok, en hjelpebok både i gode og ikke så gode tider. Dette er boken jeg skal gi til alle vennene mine, som jeg skal ha på nattbordet og som jeg skal bruke. På samme måte som sist lo jeg, gråt jeg, ble berørt.
Årets beste?
Jeg har hatt mange flotte leseopplevelser dette året. Jeg har tatt meg tid til å fordype meg i Hemingway, amerikansk samtidslitteratur, mindfulness både som teori og praksis og reiselitteratur. Men den boken som står øverst på listen min er uten tvil Raushetens Tid. Jeg skal gi den til alle jeg gir gaver til i julepresang. Jeg gleder meg til å høre hva de syntes. Svigerfar, min egen far, naboen, venner og venninner, søstrene mine - dette er en bok for alle. Og jeg håper, kjære bloggleser, at du leser boken og at du får en like god opplevelse som jeg fikk. Dette er en av de bøkene som gjør at vi leser. Og til Aspaas, som jeg nå kaller Kathrine: tusen takk, Kathrine. Skriv mer, masse mer - i avisene, Alt for Damene, og ikke minst; skriv flere bøker. Du er rett og slett feiltastisk!
Anbefales herfra til himmelen! God bok!
Jøss, denne ble jeg virkelig nyskjerrig på.For en begeistret omtale..)
SvarSlettMeget begeistret! Spent på å høre når du har lest!
SlettSpennende å lese din anmeldelse av boken! Jeg har nettopp lest den, og gjorde som deg, greide ikke å legge den fra meg, leste den ut på en dag. Jeg ble som deg, svært begeistret for boken. Likevel er jeg nok også noe mer kritisk enn deg, jeg skal utdype dette litt: Spesielt de to første kapitlene synes jeg byr på ny innsikt, det får meg til å tenke, reflektere grundig over både mitt eget liv, og min egen måte å være på og forholde meg til omgivelsene. Det er sjeldent jeg opplever at bøker snakker direkte til meg på den måten som denne boken gjør, spesielt i de to første kapitlene. Her synes jeg boken er utrolig god, jeg kommer garantert til å lese dette om igjen. Etter de fantastisk gode første to kapitlene, synes jeg boken blir mer ujevn i de neste kapitlene. Den balanserer hele tiden på en tynn linje når det gjelder om leseren tenker: Dette er nyskapende, det gir meg ny innsikt og setter mitt eget liv i et nytt perspektiv, eller tenker: Dette blir for enkelt, det blir "næringslivskonsulent" og damebladaktig, det fremstiller forskningsresultater på en måte som ikke er riktig eller langt fra nyansert nok. Spesielt synes jeg kapitlet om hjernen lider under dette. Jeg er ingen hjerneforsker, men et søk på wikipedia avdekker at for eksempel både Flynn effekten, forholdet mellom venstre og høyre hjernehalvdel og Gardners intelligensteori burde vært fremstilt med et større overblikk enn det som er tilfellet i boken. Blant annet er det ingen empirisk støtte for Gardners teori. Her synes jeg altså boken blir for enkel, og at man i for stor grad velger ut og tolker ut fra det som passer i egen helhet. Når det er sagt, jeg ble også begeistret for boke- ikke ofte jeg opplever at jeg må lese ut en bok på den måten. Men- jeg opplevde altså boken som mer ujevn enn deg.
SvarSlettDu, for ein spennande måte å skrive om ei bok på! Du får verkeleg formidla leseprosessen, i tillegg til å fortelje om boka, på ein slik måte at det er spennande å lese om lesinga di.
SvarSlettTusen takk, Bjørg! Jeg håper du liker boken ;-)
SlettFantastisk omtale! Jeg fikk boka fra forlaget for en tid tilbake, likte tittelen umiddelbart, men hr enda ikke funnet tid til å få let den. Det skjønner jeg er på høy tid å gjøre noe med! Takk for et inspirerende innlegg!
SvarSlettJeg gleder meg til å lese hva du synes, Rose Marie!
Slett