torsdag 14. juni 2012

Reisetips California og USA

USA er et fantastisk reisemål. Det tar 5,5 timer å krysse landet med fly fra San Francisco i vest til New York i øst. USA er svært, mangfoldig og har noe for enhver smak. California er en av de mest kjente statene og en av de mest populære reisedestinasjonen. Jeg har fått tilbakemeldinger i kommentarfeltet på bloggen og i mail, med spørsmål om hvor det er fint å reise og hvordan man reiser i USA. Mulighetene er mange. I dette blogginnlegget tipser jeg om noen reisemuligheter og destinasjoner som jeg selv har hatt stor glede av.

Fly
Vi fløy med SAS via Chicago. Det var en veldig dårlig løsning ettersom vi skulle fra Chicago og videre til San Francisco samme dag. Passkontrollen i Chicago tok nesten 4 (!) timer og vi rakk ikke flyet videre. Det ble masse styr og mas og vi har lært følgende: hvis du skal reise til USA og må mellomlande lønner det seg å reise via en europeisk by. Fly via Amsterdam og videre direkte til destinasjonen med KLM - som ofte har gode priser, eller via Frankfurt til destinasjonen du skal til i USA med Lufthansa. British Airways flyr via London. Hvis du ikke skal videre fra første stopp i USA trenger du ikke ta hensyn til dette, da er du fremme og ferdig så snart du er gjennom passkontrollen.

Vi skal hjem til Norge via New York og flyr med United Airlines fra San Francisco. Det er en flight på 5,5 timer - med null komfort, null film, null teppe, null nothing. Amerikanske flyselskaper er gjennomgående kjempekjipe, fordi de har skåret ned til beinet på alt som kan gjøre flyturen litt behagelig og hyggelig. Hold deg til europeiske flyselskaper så langt det er mulig.

Fly og tog
Drømmen er å fly fra Norge til enten New York eller Chicago, for så å ta toget videre. AmTrak har et helt fantastisk tognett og du kan reise hvor som helst i USA med toget. Dette er den beste boken om togruter i USA (Canada er også med). Jeg anbefaler de rutene som heter Scenic. Dette er tog med ekstra store vinduer, god komfort, god mat og tilpasset turister på tur. Togsetene er vendt ut mot vinduene og du får kjempefin oversikt over landskapet. Det er ikke særlig dyrt å ta toget i USA og AmTrak-sidene er lette å bruke.

Leie bil
Det er rimelig å leie bil i USA. Ta med deg norsk førerkort så er du i gang. Jeg har brukt et firma som heter Enterprise og de er jeg godt fornøyde med. Linken ligger her . Du kan bestille på forkant via nettet. Hvis du får en god deal kan du regne i overkant av USD 2000 for en måned - i overkant av 10 000 kroner for en måned. Da er alle forsikringer inkludert, det er de som koster penger. Tenk på tradisjonene med å gå til retten med alt mulig her borte, det er bedre å overforsikre seg enn å få masse bråk hvis uhellet skulle være ute. Det finnes masse andre leiebyråer her, men det er Enterprise jeg har mest erfaring med. Veiene er supre og helt uproblematiske å kjøre på. Lei eller kjøp deg en Garmin GPS, de koster rundt 100-lappen (550 norske) og er suverene. Du kan ta den med deg hjem hvis du kjøper, og laste ned Europa-kart for nesten ingen penger på Garmin sine nettsider. Bensinen er rimelig, jeg betaler USD50 (i underkant av 300 norske) for full tank på en Chevy Impala (god familiebil  med plass til baggasje).

California - Highway 1
Jeg har blogget om østkysten tidligere, her  og her. California er veldig annerledes enn østkysten, både når det gjelder klima, flora og landskap. Det er også stor forskjell mellom Nord-California og Syd-California. San Francisco er i Nord og du merker endringene i landskapet særlig når du kommer syd for Monterey Bay (bay er det samme som bukt, San Francisco og Berkeley ligger i East-Bay)


En fantastisk tur i California er Highway 1. Se kartet under.


Dette må være en av verdens vakreste strekninger. Du kan ta den med tog også, enten hele veien eller deler av strekningen. San Francisco- Seattle (Washington State) skal være helt spektakulær. Nord California er veldig frodig og grønt, sør California er tørrere og varmere.

Hvis du tar Highway 1 fra San Francisco og sydover til San Diego anbefaler jeg deg å ta en overnatting i Carmel og en i Laguna Beach. Kjempefine steder!

Hele veien nedover er det muligheter for sykling, trail-walking (gå på stier), surfing, bading og campingturer.

California - innover i landet
Beach og boogie - de fleste av oss tenker på strender, Hollywood og surfing når vi tenker på California. Men innlandet er minst like vakkert. I nærheten av San Francisco finner du Muir Woods som jeg har blogget om her . Nydelige Red Wood trær som nesten tar pusten fra en. De største redwood skogene finner du litt lenger nord, men hvis du ikke har tid eller skal den veien er Muir et godt alternativ.

Lake Tahoe er fantastisk, både sommer og vinter. De har flotte skianlegg for de som vil stå på ski om vinteren. Vi var der for en uke siden, i en liten by som heter Truckee i Tahoe Donner. Vi fikk låne en hytte, det tok ca 3,5 timer med bil fra San Francisco.

Ungene på vann scooter i North Lake Tahoe

Snø og strand.

Veldige gode muligheter for leie av alt fra sykler, båter, ski  til golf utstyr

Napa Valley er berømt for gode viner og et nydelig landskap. Det ligger litt nord for San Francisco, på vei til Sacramento, Reno og Lake Tahoe. Det kan lønne seg å besøke Napa i en ukedag, i helgen er det massevis av folk der. Du kan ta et lite tog som tar ca tre timer når du er i Napa- da får du vinsmake ombord. Eller du kan bbesøke noen av vingårdene i Napa. Hvis du ikke vil kjøre selv kan du ta leie bil med sjåfør i San Francisco. Det koster litt, regn USD 50 pr time og totalt ca 7 timer. Jeg har ikke gjort det, men flere har anbefalt meg å gjøre det.

Vinranker i Napa ValleyDu kan også bruke et av tur-selskapene i San Francisco. Vi brukte Tower Tours i San Francisco både for sightseeing i San Francisco og til Alctraz. Vi var godt fornøyd - de tar også turer til Muir Woods og Napa. Med mer.

Med reiseselskap
Det er ikke alle som er hyppen på å leie bil eller å måtte styre med alt på egenhånd. Da er reiseselskapene et godt alternativ, både for familier, par eller enslige. Jeg har fått anbefalt et dansk reiseselskap, Albatross Reiser og de tilbyr turer i USA generelt og California spesielt. Turene ser bra ut, og som sagt: jeg har blitt anbefalt dette selskapet fra noen som har reist med dem. Linken ligger her . De skal ha gode priser OG gode hoteller, det er visst sjelden kost hos reiseselskapene. Et ok hotel har mye å si når en er på tur. Jeg ønsker meg denne turen her:

Fra Albatross sine nettsider


Overnatting - hotel eller leie?
Vi har fått øynene opp for å leie privat. Hvis du skal være på et sted over et visst tidsrom eller ønsker deg en base er leie helt optimalt. Hytten vi lånte i Lake Tahoe er til leie og nå forstår vi hvorfor amerikanere som har besøkt oss på hytten i Norge har blitt litt "satt ut". Hyttene her er ofte grandiose. Diskusjonen om komforten på hyttene hjemme blir helt meningsløs etter en hytte-tur i Junaiten!

Lake Tahoe-hytte
Hytten vi lånte, som ikke var den største i området, hadde ikke mindre enn 5 svære soverom, boblebad, film-screen, internet, to garager, golf bil - og masse mer. Hvis du vil leie akkurat denne hytten kan du kontakte eierne på denne linken og se bilder fra hytten. Det finnes en rekke nettsteder for leie, du kan også se på VRBO.

Det finnes masse hoteller for de som ønsker det, jeg bruker hotels.com og Tripadvisor. Et annet alternativ som mange er veldig fornøyd med er husbytte. Da bytter en som regel både hus og bil.jeg har ikke forsøkt disse, men hvis du er interessert kan du sjekke nettsidene her.

Er det dyrt å reise i USA?
Nei. Det er ikke dyrt. Det koster penger å reise uansett hvor du skal og USA ligger langt under norske priser. Du kan reise i alle prisklasser her, fra billig-billig til luksus. Maten er rimeligere - og mye bedre utvalg, klær og sko er under halv pris, du kan få veldig gode flyreiser innenlands for en god pris, tog og leiebil koster også mindre. Med litt god planlegging kan du bytte ut den dyre to ukers sydenferien for fire med kanskje så mye som fire uker i USA. Tenk litt lurt, få deg husbytte eller lei privat, sjekk gode flypriser (KLM har vært helt nede i 4000 pr pers for Oslo-San Francisco)

Er det farlig?
Reising kan innebære risiko, mye fordi en turist ofte ikke har intiusjon på at "nå er jeg i en litt ille situasjon". USA er ikke mindre eller mer farlig enn andre land, og sjansen for å bli skutt på åpen gate er mikroskopisk. Sjekk litt om området du skal bo i, ikke gå alene i litt kjipe områder etter det har blitt mørkt, ikke vift med pengene, ikke ta deg en joint eller drikk deg for snurrete - ta vanlige forhåndsregler så er det ikke noe problem. (Husk at den jevne amerikaner tror at Norge er litt farlig - pga 22.juli og det de ser på som et ekstremt dårlig sikkerhets-system i Norge) Californierne er vennlige, høflige og interessert, hvis du står og roter med et kart kommer det garantert en opp til deg og spør om du trenger hjelp. En skal forsøke ikke å rote seg bort i politiet - det er ikke som i Norge der de fleste er politimester Bastian sammenlignet med her.

Reiselitteratur
Jeg kommer tilbake med et fyldig innlegg om reiselitteratur. Det finnes masse bra på USA - og jeg skal gi deg the best of the best.

God reiseplanlegging og god tur.

Hvis du har konkrete spørsmål om reise i USA kan du sende meg det på mail eller i kommentarfeltet - så skal jeg svare deg hvis jeg kan eller tipse deg om hvor du kan få svar.

9 kommentarer:

 1. Tusen takk for fantastiske tips! Ferien skal tilbringes fra San Francisco og nordover til Vancouver så dette var rett og slett det jeg trengte for å bli enda mer gira!

  SvarSlett
 2. Åh - heldige du! Skal du ta toget oppover? Jeg trodde jeg skulle få til en tur til Vancouver jeg også, men det gikk ikke denne gangen. Men jeg har lest meg litt opp på strekningen SF - Vancouver. Kommer i neste blogginnlegg.
  God tur - håper du blogger det når du er tilbake igjen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det blir en 10 dagers biltur via Big Sur til Portland, så til Seattle med tog eller buss så båt via Victoria til Vancouver. Må jo passe på å bruke alle transportmidler! Vancouver er en fantastisk by så synd at du gikk glipp av den. Det jeg gleder meg mest til er å ta den lange veien hjem med tog fra Seattle via Chicago til Washington DC! 4 dager i egen kupe med bøker og fantastisk utsikt. Må vurdere om jeg skal gjøre bloggen til bok og reiseblogg i sommer. Eventuelt lage en ny en :)

   Slett
  2. Ja - nå må du reiseblogge! Det høres helt fantatisk ut! Og for en togtur! Gleder meg til å høre hvordan du har hatt det! Kjempefin blogg du har - jeg ligger litt på etterskudd og har (tydeligvis) ikke helt oversikten. Alltid moro å oppdage "nye" gode blogger!

   Slett
 3. takk for tips, lagrer denne siden i favoritter da jeg skal til California i påsken. Vi tenkte å leie bil og kjøre fra LA til San Diego.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå nærmer det seg påske! Kos dere masse og ha en strålende tur! Bedre påskeferie kan en vel ikke få?

   Slett
 4. Denne siden har jeg lagret også :-)
  Vi drar til LA og kjører til SF med noen dagers sol og strand på veien. Har du forslag til hvor man bør bo da? Santa Barbara - andre perler? Fra SF drar vi videre til Seattle der vi har kjente for noen dager og så til slutt Vancouver.
  Mvh. Bittemor

  SvarSlett
  Svar
  1. For mange år siden var jeg i Laguna Beach flere ganger, men det ligger litt syd for L.A. Det var helt nydelig. Monterey er også et veldig vakkert sted. Santa Cruz var egentlig ikke noe særlig, jeg har lagt ut noen bilder derfra. Santa Barbara er et must. Og dere skal vel taen dag eller to i vakre San Fransisco? Berkely kan også anbefales på det varmeste, selv om det er en by som har universitetet som hovedattraksjon. Dere kjører Redwood coast opp mot Seattle, da må du få med deg Avenue of the Giants (du tro det ikke før du ser det - helt uvirkelig, du kan kjøre gjennom et tre!)
   God tur - er litt misunnelig :-) ta med gode reisehåndbøker og spander på dere et godt kart!

   Slett
 5. TAkk for tipsene, Janicke!
  Vi planlegger med guttene for California - 4 state-rundtur til sommeren.
  Sees og snakkes innen den tid, håper jeg.
  Knuseklem,
  Camilla

  SvarSlett