mandag 10. oktober 2011

Jordan - et alternativt sydenmål


Uvant for norske jenter med et så annerledes kvinnesyn, men gøy å forsøke utstyret
Jordan er nok ikke det nye syden for alle, men absolutt for deg som ikke er avhengig av at det er norske matvarer i butikkhyllene, eget trykkeri for VG og Dagladet og hang-outs for nordmenn. Vi reiste med apollo og SAS Charter i høstferien og fikk en minnerik og annerledes ferie.


Det tar 5 timer med fly fra Gardemoen til Aqaba, helt syd i Jordan. Aqaba er en havneby som ligger side om side med Eilat i Israel. Vi bodde litt syd for Aqaba, i Tala Bay, et område som Jordan har kjøpt opp av naboen Saudi-Arabia og bygget ut for hoteller. I denne bloggposten er noen reisetips for deg som tenker på å reise til Jordan og deg som allerede har bestemt deg for å besøke dette rare, lille landet.

Tala Bay eller Aqaba?
Det har fordeler og ulemper å bo i Tala Bay som ligger ca. 20 minutter syd for Aqaba sentrum. Vi valgte Tala Bay fordi vi reiste med fire ungdommer som ønsket seg en miks av tradisjonell sydenferie og en opplevelsesferie. Tala Bay er veldig tradisjonelt sydenferie - hvis du ser bort fra at du sitter ved svømmebassenget eller på beachen og ser rett over på Sinai, Egypt og Eilat/Israel. Fordelene med Tala Bay er at du er ute av byen, men du mister bønneropene fra Minaretene, og du må forflytte deg om kvelden for å spise og være byturist. Hotellene har shuttle buss inn til Aqaba og det fungerte bra for oss. For familer med små barn er antageligvis Tala Bay det beste alternativet.

Svømmebassenget på Möwenpick Spa Resort Tala Bay
En ting som var ok med hotellet var at flertallet av gjestene var arabere. Det var surrealistisk å se de flotte norske jentene i bikini ved poolen, side om side med arabiske kvinner i "burkini" - en svømmedrakt formet som burka (speedo burkini). Mennene og barna var kledd likt oss, men flere av kvinnene gikk i niqab og vi kunne så vidt skimte øynene i alt stoffet.

Sporty ferie
Det var varmt i Aqaba, og utmerkede dykkerforhold. Aqaba reklamerer med knallforhold for dykking og det stemte - i følge de som var i vannet. De fleste hotellene har treningsrom, og det er for varmt til å tenke på å løpe eller drive andre utendørsaktiviteter på land. Tennis fantes ikke, heller ikke i Aqaba.
For de som er glad i det som går fort er vannscooter et alternativ. I tillegg kan man kjøre firhjuling i ørkenen på grensen til Saudi Arabia, og undertegnede kan anbefale at du prøver deg på en tur.

KULTURFERIE
Du kan nesten ikke reise til Aqaba og Jordan uten å få med deg litt av de fantastiske kulturelle opplevelsene som tilbys. Vi tok to turer, en til Petra og en til Wadi Rum.

Petra
To timers kjøretur fra Aqaba ligger et av verdens syvende underverk: Petra. Det er vanskelig å beskrive denne uvirkelige byen, og den er verdt et besøk. Vi leide bil med sjåfør på hotelet, det koster rundt 150 Jordanske dinarer (tilsvarende 150 Euro, 1 JD er ca 8 NOK). I tillegg til bilen må du regne 50 JD i inngangspenger og blodpris for kamel og eselriding. Barn under 12 går gratis. Styr unna reiseselskapene, Apollo tar noe sånn som 1500 kroner pr person. Når du bruker de lokale bidrar du til at jordanerne tjener penger på turistene.

Trykk på bildene, med bloggers nye innstillinger får du med deg alle detaljene som ikke vises når de er i små formater.
På vei til Petra
Wadi Rum
Wadi Rum er Lawrence in Arabia landskapet og et av verdens syv naturlige underverk. Beduinenes ørken. Det er kun 45 minutter fra Aqaba og bruk gjerne en lokal guide. Vi traff vår guide, Mohamed, i Aqaba. Han tok oss med, og vi betalte 200 JD for transport med stor bil som hadde plass til alle, jeepkjøring i 3 timer i ørkenen, avsluttet med et besøk i en beduin landsby med full middag.
Mohammed kan vise deg rundt i hele Jordan, han snakker bra engelsk, synger mye - inkludert noen fraser fra Mil etter Mil som han har lært av norsk student. Kontaktadressen hans er mohammedbedven@yahoo.com, tlf: 00962 79 9428889. I tillegg til å guide lager og selger han smykker, de skimtes så vidt på bildet. Se etter han i Souken når du er på shopping.

Ørken
En beduin på vei hjem
Uvirkelig  vakkert landskap
Solnedgang i Wadi Rum

De lokale fortalte at dette var location for neste James Bond film, crewet hadde etter sigende vært der dagen før oss.
Vi tilbragte en hel dag i Wadi Rum, hvis vi hadde hatt mer enn en uke ville vi ha reist lenger inn i ørkenen og campet med beduiner. Hvis du ønsker å gjøre det er det gode tips i Lonely Planet - som forøvrig er den eneste guiden som duger på Jordan.

Etter at solen gikk ned fikk vi mat tilberedt på klassisk beduin-vis. De graver et hull i sanden, legger i brensel og når det er glør putter de en stor kjele med mat nedi hullet. Deretter legger de tepper over lokket, før de tar sand over. Etter en time er maten - som var den beste vi fikk i Jordan - klar.


Maten er klar
I leiren var det kun beduin-menn. De røykte vannpipe, spilte musikk, danset og sang. Litt sært for oss å oppleve at alle gutta i følget ble invitert til å danse, mens vi jentene ble sittende igjen og røyke vannpipe. Men, dette er "the mans world".

Natt i Wadi Rum. Beduinene bruker lyskastere for å dekorere fjellene til fest
Spise i Aqaba
Det var ikke bare i wadi Rum de hadde god mat. For de som får nok av arabisk mat kan Formosa anbefales. Det er en billig og veldig bra kinesisk restaurant, se www. formosa-aqaba.com. Den ligger sentralt like ved Möwenpick inne i Aqaba.
Et must er Ali Baba restaurant som tydeligvis er en kulturell institusjon i Aqaba. Her serverer de tradisjonell arabisk mat og europeisk  mat (og du kan koble deg til nettet).
Og for all del: benytt sjansen til å røyke vannpipe. Min favoritt er eple, men vannpipe med Cherry er slett ikke verst. For ungdommer finnes det en egen røykpipetobakk som smaker Red Bull.

Da gjenstår det bare å anbefale Jordan som neste reisemål på det varmeste og ønske god tur og fantastiske opplevelser til alle som tar turen. Husk å bestille i god tid, da får du en god pris.

9 kommentarer:

 1. Kjempefin teaser for "Syden-ferie" i Jordan! Bildene er inntagende vakre og du skriver så godt at jeg får lyst til å reise dit med det samme!

  SvarSlett
 2. Vi har snakket mye om drømmen "Å få oppleve Petra" og her var det mange flott tips. Så nå kan jeg kansje overbevise mannen i huset om at det er mulig.
  Takk for kjempeflott reportasje!

  Jeg har brukt et av dine tips "fra Paristuren" din nå i høstferien. Vi gikk og spiste entrecote på Le "Relais de lÈntrecote" som du anbefalte. Den var himmels som du beskrev.
  Takk for tipset!

  SvarSlett
 3. Kleppanrova: så veldig, veldig hyggelig!! Håper du får en velfortjent ferie til vakre Jordan. Og jeg skal sende deg en tanke neste gang jeg spiser entrecote på det rette stedet i Paris! Det var veldig moro å få en sånn tilbakemelding fra deg!

  SvarSlett
 4. Reiser til Aquaba sammen emd min sønn på 13 den 17 desember, gleder oss veldig og jeg håper at dette kan være en spennende ferie for en moden 13 åring... vi vil ha sol, bading og kultur,l samt noe annet enn Kanariøyene, det er vi ferdige med...Var hotellet bra? Vi har lest at maten er dyr på Møvenpick i Tala Bay og har derfor bestillt med hel pensjon. Lurer på å kontakte en lokal guide på forhånd, men vi må vite at vi kan stole på han. Vil gjerne kjøpe meg burka og utstyr til magedans, er litt gøy ¨å ha slikt. Fant dere sånt på markedet??? Og hvordan var prisene der???

  SvarSlett
 5. Hotellet var helt supert! Jeg har anmeldt det på tripadvisor under navnet JanickeHS. Der står det blant annet hvilke rom dere ikke bør ha pga støy fra cafeen (den stenger klokken 12, så det er kun for de som vil sove tidlig. Jeg vet ikke helt hvordan temperaturene er der nede på den tiden - det kan bli ganske kaldt, så det ville jeg sjekket. Vi reiste rundt med Muhammed og han var safe (men jeg hadde med meg tre "menn" en voksen og to på 15 år). Du kan sende han en mail (og gjerne hilse fra meg), og høre om han kan ta dere med rundt. Hvis ikke kan hotellet skaffe deg sjåfør og reiseselskapet tilbyr (dyre) utflukter. Du treffer kanskje noen andre som vil reise sammen med dere, det kan vøre hyggelig hvis dere bruker feks Mohammed (han er et eventyr, dere kommer til å elske han!) Det er billig i souken og du finner burka og alt du kan ønske deg! Hvis du bruker Mohammed kan han hjelpe deg, han vet hva god pris er.
  Ikke gå med bare skuldre, og kle deg "anstendig".
  Tips Mohammed eller andre lokale du bruker. Veldig spent på å høre hvordan du har hatt det - send en ny kommentar når du er tilbake!!

  SvarSlett
 6. Hei igjen!
  Jeg lurer på hvordan shoppingmulighetene er i Aquaba? Er det bare marked eller finnes det nadre butikker? Har funnet ut at man må til Amman for å finne ett shopping senter og hvordan var prisene der nede? Er det mulig å kjøpe gode hudpleie produkert der? Disse fra Dødehavet, somo Ahawa?? Og var det taxfree butikk på flyplassen?? Slike små ting som er greit å vite:)

  Vi håper å få til en tur til Wadi Rum, Petra og Amman, og vi vil gjerne dykke i rødehavet. Dykket dere og kan du anbefale noen turer??
  Takk:-)

  SvarSlett
 7. Anonym: Det er kjempefine shoppingmuligheter i Aqaba!! Billig, billig! Hvorfor vil du helt til Amman? Du finner masse digg i Aqaba. Jeg vet ikke hvordan det er hvis du vil ha "merkeklær", det så jeg ikke etter, men du finner masse også innen hudpleieprodukter. Det var to taxfree butikker og en cafe i avgangshallen, de var helt ok, men du finner det meste inne i byen. Spør også MOhammed - det er bilde og mailadresse på blogginnlegget over.
  Vi dykket fra hotellet i Tala Bay - det er masse steder å dykke. Da vi var der blåste det for mye til å ta båt ut, men det er mange byråer som driver med det. Dere kan velge og vrake!! Masse padi-sentre overalt.
  Vi var i Wadi Rum og Petra, men kom oss ikke til Amman, vi var der bare en uke. Dere får det helt topp!! God tur!

  SvarSlett
 8. Hei
  Veldlig spennende. Min kone og meg ser etter noe utradisjonelt. Hvordan er befolkningen i Jordan. Har vært i Marokko og der var araberne vel slitsomme i butikkene. Har ikke noe i mot arabere men det går en grense mellom det som er hyggelig og det som er slitsomt. Mohamed skal få en mail fra oss og han blir viktig.
  Hvordan er temperaturen på dag og kveld i jan/febr?
  Takk for svar - hilsen LeifB

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Leif,
   vi opplevde befolkningen som veldig hyggelig. De to tenåringsjentene våre fikk oppmrksomhet, mange blikk og ikke helt sånn so vi er vant med her, men hvis kvinner dekker seg litt til (et sjal over skulderen når dere er i byen osv) er det ikke noe problem.
   venner av meg var i Jordan i februar og det blåste litt (så mye at det ikke gikk an å dykke). Dagtemperaturene var ikke så høye, rundt 20-23 grader er snittet for den perioden dere har tenkt å reise. Det er veldig bra, for det er krevende å være i Petra og Wadi Rum når det blir for varmt. Uansett når man reiser bør man ta med en fleece eller jakke til Wadi Rum, for det blir kjøligere om natten på den tiden dere skal ned.
   Håper å høre fra dere igjen, og jeg ønsker dere en fantastisk fin reise!

   Slett