torsdag 13. januar 2011

Politisk protest - les og blogg om Ulovlig norsk

Det er ikke mye som kan gjøres når UDI og en firkantet regjering har bestemt seg. Derfor oppfordrer jeg alle bokbloggere til å bruke sin demokratiske frihet til å blogge om denne saken. Kjøp boken, les den og blogg om den. Bruk litteraturen som en verdig protest mot det som nå skjer. Vi skal ikke godta inhuman behandling av mennesker, og dette er en av "våre".
Mail blogginnleggene dine til regjeringen - se denne siden. Legg også ut lenke til blogginnlegget ditt på Facebooksiden eller Twitter hvis du har. Du kan i tillegg maile innleggene til UDI. Hvis du allerede har blogget om boka oppfordrer jeg deg til å legge den ut igjen en gang til - og å legge den på evt. facebooksiden din.

22 kommentarer:

 1. Ja det er helt tragisk at regjeringen behandler mennsker på denne måten. Flott oppfordring, Janke!

  SvarSlett
 2. Forresten: Demonstrasjonen for å frigi Maria Amelie utenfor Justisdepartementet i Oslo, på Torgallmenningen i Bergen og på Torget i Trondheim klokken 17.00.

  SvarSlett
 3. Hva skal man si til en slik sak? Det er klart at det er trist. Det er leit. Det er kanskje til og med urettferdig. Men.
  Vi har et regelverk å forholde oss til. Det gjelder alle, også ulovlige innvandrere. Man kan syns det er moralsk forkastelig, men hva er alternativet? Ingen likhet for loven?
  Man kan selvsagt påpeke at dette er feil ende å starte i. Det kan jeg for så vidt være enig i. Men hva skal man gjøre når noen stikker hodet frem og sier: "Jeg bryter loven."?

  En kinkig sak.

  SvarSlett
 4. Boklaug: her er jeg redd du tar feil. dette er en prinsipiell menneskerettighetssak. Vi skal være meget forsiktig med å bruke feil retorikk når vi snakker om dette. Dette har ikke med Krekar, bokskriving eller andre ting å gjøre, her er det menneskerettighetsbrudd i massevis.
  En annen sak er et stivbent regelverk som vingeklipper både de statsløse og oss borgere. Stiltenberg regjeringen har gjentatte ganger handlet på tvers av engasjement fra frivillige organisasjoner og borgerprotester. Det er skremmende å skulle delta i en demonstrasjon med en følelse av at ingenting vi sier nytter. Sånn sett er ikke dette en kinkig sak overhodet - og det er nå vi som medmennesker må ta ansvar. Det handler ikke kun om Maria - det er mange som kommer hit som barn, som ikke får menneskrettslig og human behandling.

  SvarSlett
 5. http://www.facebook.com/#!/pages/Sett-Maria-Amelie-fri/100319553378865

  SvarSlett
 6. Da blir fremdeles spørsmålet: "Hva er alternativet?".
  Hvordan skal en prinsippiell regel se ut? Hvordan skal prinsippet som gjør at vi slipper tilfeller som Maria-saken se ut?
  Dette prinsippet må deretter gjelde alle som kommer til Norge: Ulovlig eller ei.
  Regelverket er stivbeint, ja. Men hvordan skal man sikre likebehandling uten et rigid regelverk?
  Et rigid system har selvsagt sine kostnader, men det har også systemer som åpner for individuell vurdering av enkeltsjebner.
  Jeg er redd jeg ikke kjenner menneskerettighetene. Hvilke brudd er det som blir begått?

  SvarSlett
 7. Boklaug: jeg anbefaler deg å lese boken hun har skrevet, se hva Amnesty sier og ta en rask titt må både menneskerettighetskonvensjonene og Barnekonvensjonen.

  SvarSlett
 8. Maria Amelia har med boken sin satt ord på en skjebne som rammer mange, og det er bare hvis det kan skape debatt. Men samtidig kan vi ikke ha det sånn at hun får særbehandling bare fordi hun er kjendis. Hva med alle dem som ikke har hennes ressurser og ikke hennes stemme i det offentlige rom?

  SvarSlett
 9. Tehme Melck: jeg er helt uenig med deg. Dette handler om menneskerettigheter og ikke minst ytringsfrihet. Og jeg mener at likebehandling skal forstås som at hvert enkelt individ skal behandles som en egen sak i asylpolitikken.

  SvarSlett
 10. Og nettopp derfor skal Maria Amelie ikke ha særbehandling. Mediene skal ikke sette agendaen her.

  SvarSlett
 11. Så du mener at hun skal sendes ut?

  SvarSlett
 12. Jeg vet ikke nok om saken til å ha noen mening om det. Jeg reagerer bare på mediastøyen.

  SvarSlett
 13. Det er lett å bli revet med, når en ressurssterk jente som Marie Amelie har stått frem med sin sak, og kreve at hun får bli. Men saken er at vi har et rettssystem som er tuftet på et prinsipp om likhet for loven. Det betyr at Marie Amelie ikke kan få bli. Urettferdig? Ja vil noen si, men hva da med alle dem som ukentlig sendes hjem herfra. De som ikke har skrevet bok eller vært på fjernsyn. Hvorfor skal da ikke de også få bli? Hvorfor skal hun få særbehandling? Hvis vi lar henne bli vil det si det samme som at vi kan glemme alle regler; da vil det være fritt frem for alle som vil å oppholde seg ulovlig her i Norge, ta seg en utdannelse og så kreve å få bli fordi hun har fått det.

  Dette er en veldig vanskelig sak, men vi kan ikke la oss selv bli så blindet av følelser at vi glemmer hva det vil si å ha et demokrati og det betyr at alle mennesker skal bli behandlet likt. Og det har faktisk Marie Amelie blitt. Jeg synes det er forferdelig naivt å stå frem på TV og hevde at pågripelsen kom som et sjokk på henne, når hun hele tiden har visst at hun har oppholdt seg her ulovlig.

  Jeg misunner virkelig ikke Stoltenberg i dag, men i denne saken mener jeg han har opptrådt helt korrekt. Skulle vi behandlet hver eneste sak etter følelser, kunne vi like godt lagt bort alle lover her i landet med en eneste gang.

  SvarSlett
 14. Anonym: jeg mener at dettte handler nettopp om demokratiet. Og om demokratisk ansvar. Hvis du har fulgt debattene i dag trenger jeg ikke å utdype videre. Dessuten er jeg helt uenig i at vi skal holde flest mulig av de som vil ta en utdannelse i Norge borte herfra. Vi trenger sånne som Maria for å få fart på integreringen i Norge. Hun og hennes likesinnede har en viktig rolle å spille. Dessuten er det mange menneskelige hensyn som ikke bør tas bort fordi vi har et grått byråkrati som tar de viktige beslutningene. Til syvende og sist handler antageligvis dette om hvordan man ser på "de andre" og seg selv som menneske. Jeg er humanist, jeg mener at hun og mange flere bør få bli og jeg mener at asylpolitikken er hull ihodet. Vi må ikke tro at kun å ta inn de ressurssvake hjelper oss til å få et sterkt demokrati. Vi trenger mange forskjellige mennesker, og hun er ett av disse menneskene. Anatgeligvis trenger vi å la politikere med sunt vett og humane prinsipper også få slippe til. AP har utspilt sin rolle, de har systematisk undergravet demokratiet og de gjør mye skade.

  SvarSlett
 15. Theme Melck: mye støy, enig i det. Jeg syntes det er bra! Det er ikke så ofte folk engasjerer seg - og det er ikke bra for demokratiet. Vi er demokratiet, og vi har et ansvar. Det blir en thriller videre. jeg håper hun får bli her!

  SvarSlett
 16. NRK P1 - Direkte fra demonstrasjonen til støtte for Maria Amelie i Oslo 13. januar 2011:

  http://www.nrk.no/lyd/direkte_fra_demonstrasjonen_til_stotte_for_maria_amelie_i_oslo_13_januar_2011/B3928716F195ABF4/

  SvarSlett
 17. Petter Eide (tidligere i Norsk Folkehjelp) setter i Aftenposten i dag ord på det jeg mener: "Det skal ikke være slik at vakre kjendiser får rettslig beskyttelse, mens menn med bart fra Afrika eller Midtøsten ikke får det." Han sier også at det er viktig å belyse urimelighet gjennom enkeltsaker.

  SvarSlett
 18. Flott tiltak! Jeg henger meg på.

  SvarSlett
 19. Lena: kjempebra blogginnlegg på bloggen din!!

  SvarSlett
 20. Min? Når du ser meg? I så fall; Tusen takk:)

  SvarSlett