mandag 31. januar 2011

Einar Dahle - Bengt Espen Knutsen

Bengt Espen Knutsen er en av flere dyktige norske arkitekter. Han har fått forbausende lite oppmerksomhet, kanskje fordi han er sønn av den markante arkitekten Knut Knutsen. Men nå har Pax utgitt boken om Bengt Espen Knutsen og hans arkitektur.

Knutsen senior og junior har bygget fantastiske hytter i Portør. Knut Knutsens hytte er nærmest et ikon, og Bent Espens hytte er ikke langt fra et ikon den heller. Det som karakteriserer Knutsen (begge to) er byggenes tilpasning til terrenget, bruk av tre og tegl og tydelig funksjonalisme.

I boken får vi se en rekke av byggene Knutsen har tegnet. Han har tegnet kjempetøffe rekkehus, store bygg som feks nybygget til Folkets hus i Oslo og eneboliger - for å nevne noen.

I 2008 tegnet Knutsen et sommerhus på Korsholmen i Portør. Når man tar båtturen fra Risør til Kragerø er det mange som velger å ta turen via den nydelige havnen i Portør. På vei ut av Portørviken ligger denne hytten og jeg har lenge trodd at denne hytten ikke har Knutsen-signaturen. Den ligger ikke spesielt godt i terrenget, ligner på bokser som er palssert utover og er typisk for de nye hyttene som popper opp overalt. 2000års funskjonalismen, en svak kopi av Lund-Hagem hyttene. Da liker jeg mye bedre hans egen hytte et steinkast unna.

Boken er fin, med god tekst og bra bilder. Arkitektur er viktig, og en litt for lite fremtredende diskusjon i den norske offentligheten. Det er underlig, med tanke på de fantastiske arkitektene vi har hatt i Norge, som Pim Pam Mellby, Arne Korsmo, Wenche Selmer, Sverre Fehn, Kjell Lund og Knut Knutsen. Det er prisverdig at Pax lager mongrafiserien Våre Arkitekter. Jeg ønsker meg flere av disse - særlig om de arkitektene som er nevnt.

God bok!
Anbefales!!

For en kvalifisert og faglig fundert anmeldelse, se her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar