fredag 21. januar 2011

Papirløse i Norge

Saken om Maria Amelie har bidratt til at de papirløses situasjon er satt på dagsordenen. Nå ser det ut til at regjeringen kommer med et forslag som ikke er verdt noe for dem det gjelder - Maria skal retuneres til Russland, men kan få søke om arbeid i Norge derfra.

De siste dagene har vi fått møte flere papirløse gjennom TV og aviser. De har fått et ansikt og vi har fått høre hva de tenker. Med respekt å melde syntes jeg mange av dem får lite taletid, - de får endelig sjansen til å bli hørt, men må si alt de har på hjerte i løpet av to minutter. Det som er slående er at alle vi har blitt presentert for er folk som burde få blitt. Jeg tror ikke dette er fordi de er håndplukket for å tale saken, men heller at det er veldig mange papirløse som nordmenn stort sett ville latt bli. I går på Debatten i NRK møtte vi en afrikansk mann som hadde vært her i 10 år, han har arbeidet her i 8 år. Han har to barn og er veletablert. Spør hvem som helst og jeg tipper at 90% av oss vanlige folk ville ment at han skulle få bli. Eller den unge kvinnen som har vært her fra hun var 4 år - ingen oppegående mennesker kan mene at hun skal sendes ut?

Jeg skulle ønske at vi fikk vite mer om hvem de papirløse er. Desto mer informasjon som blir fremlagt og flere menneskers skjebne vi får innsikt i - desto mer overbevist blir jeg om at vi som har norske pass ser at de papirløse bør få bli.

Jeg håper Maria får bli her, det samme gjelder samtlige av de andre vi har fått kjennskap til gjennom media. De papirløse er nederst på rangstigen innenfor asylpolitikken - til tross for at dette er ressurssterke mennesker som vil være i Norge. Dette er folk vi trenger - ikke bare i et kynsik nytteperspektiv fordi de kan jobbe her, men fordi de er mennesker som er vel integrerte. Når de erså  integrerte bidrar de til å dempe den fremmedfrykten som Norge gjennomsyres av.

For en gjennomsnittsnordmann fremstår mye av innvandringspolitikken som skremmende og uforståelig. Vi hører stadig vekk om afrikanske menn som voldtar norske kvinner, øst-europeere som kommer hit og plyndrer butikker og driver med innbruddsraid, muslimer som kan sprenge seg selv i luften og kvinner som sprer HIV og det som verre er gjennom prostitusjon. Folk som bor utenfor Oslo sier ofte "at du tør å bo i Oslo, der er det så mange innvandrere".

Oslo er en by som kan bli internasjonal og flerkulturell. Provinspreget som vi ser i andre byer er i ferd med å forsvinne i Oslo. En vanlig trikketur er en tur fra et stopp til et annet sammen med folk fra alle verdensdeler. I Oslo kan du gå på restauranter og spise mat fra alle verdensdeler. Når jeg har vært i Istanbul, Tokyo, USA eller Malaysia kan jeg treffe på nordmenn fra disse landene i grønnsaksbutikker, på restauranter og noen ganger på jobben. I Oslo kan jeg gå på konserter, se filmer og se teaterstykker som speiler verden, ikke bare Norge. Dette gjør at Oslo er den beste byen å bo i av alle byene i Norge. Oslo er mer. Oslo er farverikt. Oslo er pluralistisk. Oslo gir rom for annerledeshet. For mange nordmenn er et besøk i Oslo eksotisk, nesten som å være i utlandet. Oslo har t-bane og trikk, mangfold og musikk, og ikke minst nordmenn fra alle verdensdeler.

80% av nordmenn stemte på partier som er for en strengere innvandringspolitikk. Kun to partier, SV og Venstre, er for en liberalisering av innvandringspolitikken. Dette er to av de minste partiene. Nordmenn flest ser på ulempene ved innvandring og kjøper skremmebildet som presenteres i aviser og på TV. Vi glemmer ofte at folk er folk, mennesker flest er som deg og meg uavhengig av hvor i verden de kommer fra.

Norge er en del av det internasjonale samfunnet og økende innvandring er noe vi må forholde oss til. Maria Amelie saken har vist at vi har en for streng innvandrings og asylpolitkk, at humanitære hensyn i for liten grad tas og at det er for vanskelig å få opphold i Norge. Vi må forholde oss til at tusenvis av mennesker bor i Norge uten å ha en eneste rettighet. Vi bør i mye større grad ønske disse velkommen, la de sette sitt preg på Norge og få bidra med alt det de har. Vi som bor i Oslo bør sette pris på hvordan det flerkulturelle er med på å gjøre byen til den fantastiske byen den er, så får de andre byene komme etterhvert.

Pedram Z

6 kommentarer:

 1. Hør, hør! Jeg applauderer et utrolig godt formulert innlegg i debatten. Jeg støtter deg fullt ut.
  Jeg håper Marie Amelie og de andre i hennes situasjon får bli og får en mer verdig tilværelse her. Samtidig er slike saker som dette med på å vise hvor kald og kynisk en asyl- og innvandringspolitikk vi nordmenn har stemt inn på Stortinget. Kanaskje vi egentlig ikke vil ha det slik, men da må vi slutte å stemme på dem som bygger sin politikk på skremselspropaganda... Mener jeg.

  SvarSlett
 2. Jeg er helt enig med deg Ståle. Man skal stemme etter hodet og hjerte, og må sette seg inn i hva partiene står for.

  SvarSlett
 3. Jeg blir glad, og jeg kjenner hvordan jeg senker skuldrene når jeg leser sånne innlegg. Jeg tenker: I denne teksten føler jeg meg hjemme! Jeg følger denne bloggen heretter.
  Takk!

  Ellers bruker jeg mye tid nå om dagen på Maria Amelie. Dette gjør jeg først og fremst ved å besvare innlegg jeg synes bør besvares. Har også forsøkt å få kontakt med noen politikere. Ikke fått svar ennå.

  Jon-Øivind Storaker

  SvarSlett
 4. Jon-Øivind: takk skal du ha!!

  SvarSlett
 5. Hei Janke,takk for innlegget ditt,det varmer!
  Jeg er familiefar norsk og samboer med papirl�s jente fra afrika(har bodd 8 �r i norge),har 2 felles barn .
  Er i en vanskelig situasjon,�konomien raktner.
  F�r ikke fri rettshjelp, vurderer likevel rettsak ,tv2 o.l for at samboer skal f� bli i landet.
  Jeg gj�r alt jeg kan for familien min.

  SvarSlett
 6. Kjære anonym: jeg håper det ordner seg for dere, det er helt uholdbart at papirløse skal være i en sånn situasjon. Jeg forstår ikke hvordan politikerne tenker, og når politikken ble så kynisk.
  Jeg krysser fingrene for deg og familien din!

  SvarSlett