fredag 14. oktober 2011

Niels Chr. Geelmuyden - Mer enn hjerne

Etter tips fra Dispolitteraten plukket jeg opp denne. Geelmuyden er en farverik og forholdsvis snodig karakter i den norske offentligheten, og det som kanskje først og fremst karakteriserer det han skriver er bruken av en ironisk penn. Jeg har fulgt litt med på han og liker det jeg har lest (han har hatt en del portretter i diverse dameblader og aviser). Dog har jeg behov for å påpeke at det jeg finner som en nesten personlighetsbrist hos ham er det kristenfundamentale synet han har på abort. Alle har rett til sin egen mening, men dette er et ståsted som jeg mener er så grunnleggende viktig for kvinners selvstendighet at jeg opplever hans standpunkt som problematisk.

Uavhengig av abortsyn, boken er en samling portrettintervjuer av kjente og (for meg)  ikke fullt så kjente norske kulturpersonligheter. Det er stor bredde i boken, vi møter for eksempel Marie Simonsen, Leiv Ove Andsnes og Sigurd Allern. I utgangspunktet tenkte jeg bare å lese de jeg var særlig interessert i, men endte opp med å lese alle.

Intervjutekninkken han bruker er til dels festlig, på grensen til overtramp og han spør om saker og ting som kan betegnes som ukonvensjonelle. Han starter hvert intervju med en kommentar fra intervjupersonen, som kommenterer hva de syntes om det han har skrevet. Deretter karikeres personen som intervjues, etterfulgt av intervjuet. Personlig likte jeg meget godt flere av disse, kanskje særlig introen til (litt skumle) Sigurd Allern.

Boken anbefales på det varmeste. Ta den i doser, jeg ble litt sliten av den etterhvert nesten litt gnagende ironien. Fin bok for å bli bedre kjent med personer de fleste av oss har et forhold til.

God bok!

3 kommentarer:

 1. Åh! Herlig at du har omtalt denne boka! Det gjorde jeg også i sin tid:
  http://rosemariechr.blogspot.com/2010/03/niels-chr-geelmuyden-mer-enn-hjerne.html
  Jeg elsker Geelmuydens portrettintervjuer, selv om de er helt på grensen av anstendige noen ganger. ;-)

  SvarSlett
 2. Helt enig i at Geelmuyden er god. Gull verdt, på sitt beste. Men MÅ leses i små doser.
  Blir forresten litt irritert av at han alltid skal ha "flinke" ordspill i intervjuenes titler.

  SvarSlett
 3. Geir: enig med deg i dette med ordspillene. Irriterende!

  SvarSlett