tirsdag 25. november 2008

Per Olov Enquist - Livlegens besøk


Jeg er en svoren tilhenger av Enquist og liker alt jeg har lest av han. Derfor blir det antageligvis flere innlegg om han etter hvert.
Livlegens besøk handler om Johann Friedrich Struensee som i 1768 ble ansatt som danske kong Christian den syvendes livlege. Kongen var både ung og sinnsyk, og snart skulle legen få stor innflytelse både på kongens liv og på politiske reformer i Danmark.
I utgangspunktet er jeg ikke spesielt glad i historiske romaner, men denne boken kan ikke reduseres til kun å være det. Dette er historien om hvordan Struensee, sterkt påvirket av opplysningstiden og Voltaire bidrar til å reformere Danmark på en måte som legger grunnlaget for den videre demokratiske utviklingen i Skandinavia - tyve år før den franske revolusjon.
En aldeles nydelig skrevet bok, historisk - men dog politisk aktuell på sin måte, historien om et kongehus preget av maktkamp og splid, kjærlighetshistorien som involverer legen og Kong Christians kone og til slutt henrettelsen av Struensee.
Jeg kan ikke tro annet enn at Struensee er en av de viktigste karakterene i Skandinavias utvikling mot demokratiet - en mann forut for sin tid med visjoner som er aktuelle den dag i dag.
God bok!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar