søndag 23. november 2008

Carl Fredrik Engelstad


Carl Fredrik Engelstad har skrevet en rekke gode bøker. Jeg har lest Gjester i mørket, De levendes land og Størst blant dem.
I boken Størst blant dem møter vi kunsthistorikeren Peter Havig. Havig er i gang med en avhandling/bok om kunstneren Hieronymus Bosch, hvis surrealistiske malerier får en sentral plass i handlingen. Tittelen på boken, Størst blant dem er et sitat fra bibelen og henviser til den eksistensielle livskrisen Havig befinner seg i - og menneskets behov for annerkjennelse og nærhet.
Havig er nylig skilt fra sin kone og i boken belyses ulike faser av den traumatiske opplevelsen av igjen å være alene. Gjennom dagboknotater får vi et innblikk i Hatvigs tenkning og væren i en kort periode av hans liv. Bosch sine bilder er hele tiden nærværende.
Jeg leste denne boken med Taschenboken om Bosch på nattbordet - på denne måten kunne jeg følge Havigs utlegninger om Bosch - og boken fikk en dobbelt bunn. Bosch sine bilder handler om det å være menneske, og Engelstad klarer på en fin måte å bruke disse bildene som en ramme rundt Havigs dypt personlige krise. Anbefales!
God bok!

1 kommentar:

  1. jeg leser denne nå, med taschenboken om Bosch!!! så gøy at det finnes en som har gjort det før meg og overlevd:P Veldig fornøyd med boken foreløpig, tror man får mer ut av det når man ser bosch sine bilder samtidig som man leser om peters tanker om bildene.

    SvarSlett