torsdag 6. november 2008

Hva er det med Hjorth?


Vigdis Hjorth er fasinerende. I radiodokumentaren med NRK, Hva er det med Horth? forteller hun om seg selv, og det er to tema som går igjen - alkohol og kjærlighet. Hjorth lever opp til kunstnermyten, og hun tar mye av regien selv.
Alkohol og kjærlighet er sentrale elementer også i bøkene til Hjorth. Med unntak av de første, spesielt Drama med Hilde og Fransk åpning, ønsker hun leserne inn i et univers som er gjenkjennelig, nakent og suggererende.
Jeg likte ikke Drama med Hilde og Fransk åpning. Men jeg liker desto bedre de nyeste titlene hennes: Hva er det med mor, Hjulskift og Tredje person entall.
I boken Hva er det med mor? møter vi en mor som konstant er i alkoholrus. Hun samler på vinkorker og lager diverse dekorative gjenstander som hun stiller ut rundt i hjemmet. Det er datteren som har fortellerstemmen, og hun gir et bilde av hvilke dilemmaer barn kommer i når foreldrene ikke er tilstede på den måten som forventes. Det er tenåringsdatteren Mari som får rollen som mor, mens mor blir barnet.
Tema for boken er alvorlig, provoserende og modig. Det er en vakker bok som herved anbefales.
I Hjulskift møter vi litteraturprofessor Louise som forelsker seg i bilselger Truls. Dette er en av flere bøker skrevet av kvinner som tar opp åndssnobberi i akademia. Louise kommer fra en samfunnsgruppe som definerer seg selv som åpen, fordomsfri og liberal. Hjorth viser hvordan dette bildet slår sprekker når Louise møter enn mann som ikke har høy utdannelse, leser masse bøker, lytter til den riktige musikken og er belært om ulike viner.
I boken er det Louise som snakker, og det er hun som problematiserer forholdet med Truls. Hun definerer Truls som under hun i hierarkiet, og går motsatt vei sammenlignet med de fleste kvinner. Hun betrakter forholdet til Truls som en pause fra det virkelige livet og fra seg selv.
Dette er en bok som gir et innblikk i en forholdvis lukket akademisk kultur og som setter fokus på elementære følelser og utfordringer for kvinner i akademia. Samtidig er det en bok som utforsker kjønnsperspektiv og klasseforskjeller.
Anbefales!
I sin siste bok Tredje person entall møter vi den destruktive og traumatiserte Hulda Krækefjær. Hun har definitivt en rekke likhetstrekk med Hjorth, og i ulike intervjuer i forkant av boken beskriver Hjorth scener fra sin egen oppvekst som vi møter igjen i boken.
Hulda er en oppegående og intelligent pike som vokser opp i en god famile. Hun er skoleflink, impulsiv og modig. Moren til Hulda er en nevrotisk kvinne som overbeskytter og manipulerer med datteren. Vi møter en Hulda som gjennom årene i større og større grad påvirkes av moren, hun går fra å være en frisk jente til å ende som psykiatrisk pasient.
I denne boken er det psykiateren til Hulda som forteller historien. han har fått et manuskript av Hulda som han velger å gjøre offentlig etter at hun har tatt sitt eget liv.
Boken er forstyrrende, mørk og urovekkende. Samtidig er den fortalt med humor og energi og man blir trukket inn i handlingen. Hulda har mange trekk som man kan kjenne igjen i seg selv, noe som gjør at denne boken blir sittende i magen og i hodet lenge etter at den er ferdiglest.
Hjorth er en av de mest spennende kvinnelige forfatterne vi har, og vi kan bare glede oss med hun og til hennes neste bok. Takk, Hjorth - etter løpeturen deler vi en flaske vin foran peisen.
God bok!

3 kommentarer:

 1. Kjempefin blogg. Og endelig noen som deler min begeistring for Vigdis Hjorth. Eller hvertfall begeistring for noen av bøkene. Og nettopp disse du nevner. Spesielt 'Hva er det med mor'. Den har jeg bla anbefalt til helsesøstre som trenger bakgrunnslitteratur til tema alkohol/foreldre/barn. Synes du oppsummerer Hjorths skrivestil veldig godt; humor og energi.

  SvarSlett
 2. Tusen takk!!! Og velkommen på bloggen!

  Vigdis Hjorth er stor!! Håper hun skriver som bare det - vi vil ha mer!!!!

  SvarSlett
 3. Jeg har nettopp lest Hva er det mor. Før det leste jeg Første person entall. Er ikke moren i Hva er det mor og Hulda samme person? Mange av historiene går igjen, og hun synger på den gamle drikkevisa "Drikk min venn, vær alltid glad, tidsnok kommer sorgen. Vi drakk i går, vi drikker i dag, og det blir nok en drink i morgen". Jeg tenker at det er Huldas historie sett fra datterens ståsted vi leser i Hva er det med mor.

  Nydelige, morsomme og rørende bøker med en fasinerende hovedperson man får sympati for. Anbefales!

  SvarSlett