fredag 14. november 2008

Odda-bluesFrode Grytten ble en nasjonal kjendis da han skrev novellesamlingen Bikubesong. I boken beskrives livet i Murboligen i Odda. Gjennomganstema for novellene er til dels fremmedgjorte, ensomme og frustrerte mennesker som alle har det til felles at de bor i Odda.

Verket i Odda er sentral i boken, og på linje med Lars Ove Seljestads Blind er den politiske, autoritære arbeiderklasseproblematikken sentral. Kvinnene i boken fremstilles som objekter for menns frustrasjoner og seksuelle drømmerier - det er mennene som har den sterke rollen.

Mannspersonene vi møter er oppvokst i Odda, de drikker mye, de jobber hardt og mange av de drømmer om et annet liv. Flere av novellene er forstyrrende, som feks om securitasvakten som egentlig vil være politi. Med sine 173 cm er han for kort til å gå på politiskolen, men en dag får han anledning til å leke politi. Det får fatale konsekvenser. Eller tillitsmannen som faller i vannet på 1ste mai. Han mister brillene sine og kan ikke lese manuskriptet sitt. En ydmykelse som forsterkes av å være byråkrat fra hovedstaden.

Det er naturlig å sammenligne Bikubesong med Blind, fordi begge bøkene tar utgangspunkt i menns liv i Odda og forholdet til arbeiderklassebakgrunnen de er vokst opp med. Jeg holder en knapp på Blind til tross for at den er råere, mer seksualisert og med større avstand til Odda i kraft av at hovedpersonen har flyttet til byen.

Anbefales.

God bok!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar