onsdag 19. november 2008

Pirjo Hassinen


Pirjo Hassinen er en av Finlands største forfattere. Flere av bøkene hennes er oversatt til norsk, og stadig flere oppdager denne særegne, nordiske forfatterstemmen.
Julehustru, Kongeparken og Jordbær i November er alle oversatt til norsk. Samtlige bøker handler om forholdet mellom mennesker. I Julehustru utforskes forholdet mellom mor og datter. I Kongeparken møter vi den fremgangsrik 40 år gamle Ari som blir lam i en ulykke. Han begynner å engste seg for at konen har forelsket seg i en annen, og bestemmer seg for å overvåke henne. Fra sykesengen får han installert et kamera som fanger inn Anita når hun går og kommer. I tillegg til å observere Anita fanger kameraet opp alt som skjer i parken utenfor - Kongeparken.
Min favoritt er Jordbær i November. Den handler om et forhold mellom en sterk kvinne og en ikke så sterk mann. Hun har store ambisjoner for kjæresten, og på et tidspunkt lykkes hun med å gjøre han til stjerne i den finske film- og teaterverden. Konsekvensen er at maktbalansen i forholdet endres. Dette er en brutal, morsom, nådeløs og ironisk roman som kan leses både som en moderne kjærlighetstragedie og som samfunnskritikk.
Anbefales!
God bok!
Bilde lastet ned fra www.hs.fi

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar