tirsdag 16. desember 2008

Yalom- SchopenhauerkurenIrvin Yalom er en forfatter som har gitt meg og mange andre gode leseopplevelser. Han er psykoanalytiker av yrke og bøkene hans tar utgangspunkt i egne erfaringer som terapeut.

Den siste jeg leste av Yalom er Schopenhauerkuren. Den er en perle for alle som har interesser for filosofi og psykologi, i tillegg er det en god fortelling om menneskelige utfordringer.

Historien begynner med at hovedpersonen Julius Hertzfeld som er psykoanalytiker får beskjed fra legen om at han har uhelbredelig kreft. Denne beskjeden får han til å reflektere over sitt virke som analytiker, og han grubler over de pasientene som han ikke klarte å hjelpe. For å komme nærmere svaret på hvorfor han ikke maktet å hjelpe disse pasientene tar han kontakt med den pasienten som ga han de største utfordringene; Philip. Når han får kontakt med Philip blir han overrasket over å høre at Philip har kurert seg selv, ved å lese Schopenhauer. Philip ønsker nå å bli terapeut, men er avhengig av å ha en veileder. De inngår en avtale om at Julius skal ta jobben som veileder, til gjengjeld skal Philip delta i det som skal være den siste terapigruppen Julius har.

Hovedfortellingen er om Julius og Philip, om de andre deltagerne i gruppeterapien, og om Schopenhauer. Det er fantastisk god lesing, og jeg likte spesielt delen der Schopenhauer langer ut mot Fichte og Hegel - sine samtidige "konkurrenter".

Anbefales som julelektyre, fås i paperback.

God bok!!

Bilde lastet ned fra Haugenbok.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar