tirsdag 9. desember 2008

Christophe Dufossê - Etter siste time


Denne boken skapte mye debatt da den kom i Frankrike i 2004. Boken innledes med at en ung lærer kaster seg ut fra et vindu på skolen der han arbeider. Dødsfallet fører til at hovedpersonen Pierre overtar skoleklassen etter den døde læreren. 8de klassen virker tilsynelatende som en vanlig klasse, med flinke elever. Men det er tilsynelatende. Ganske raskt etter at Pierre har overtatt klassen begynner han å motta anonyme telefonsamtaler og pakker med ubehagelig innhold i posten.
Romanen kan leses som en sterk samfunnskritikk - og skolekritikk. Elevene som fellesskap har utviklet destruktive handlings og tankemønstre og selv om det er et stykke til Fluenes herre er det samme uhyggen med at en gruppe med barn blir omformet til en farlig enhet som er vanskelig å forstå og tolke.
Dufosse er født i 1963 og han kaster noen humoristiske tilbakeblikk på sin egen ungdomstid. Lærerkollegaene blir betraktet med ironisk distanse, og han gir gode beskrivelser av slitne og desillusjonerte lærere.
Frankrike har noen karakteristiske samfunnsutfordringer, spesielt i forhold til ungdomsgenerasjonen, noe som beskrives i denne romanen. Romanen kan allikevel relateres til andre samfunn, som feks. vårt. Beskrivelsen av samfunnet og skolens påvirkning på den oppvoksende generasjon er tankevekkende, og setter søkelys på viktige sider ved oppvekstkultur, oppdragelse og generasjonsmotsetninger.
Anbefales!!
God bok!
Bilde lastet ned fra Haugenbok.no

2 kommentarer:

  1. Jeg hadde ikke hørt om denne boka. Men den virker interessant.

    SvarSlett
  2. Han har skrevet en til, som heter Krenkelsen. Den har også fått gode kritikker.

    SvarSlett