torsdag 18. desember 2008

Johan Harstad - Hässelby

På omslaget til Hässelby står det Demonteringen har begynt. Jeg mener det burde stått Dekonstruksjonen har begynt. For dette er en dekonstruksjon av en historie mange av oss har et forhold til.

Bertil og Albert Åberg er selve symbolet på 70-talls barna. De med nøkkel rundt halsen, skilte foreldre og oppvekst i forstaden. De var ikke så mange, men de var de første av det som skulle bli en skilsmisseboom på 90-tallet. Bertil var den snille pappaen. Han hadde pipe og en tålmodighet som varte herfra til månen. Albert var den lille snusfornuftige gutten som ikke fikk røre sagen, og som elsket bestevennene sine, Victor og Milla.

I denne boken fortsetter historien om Albert Åberg og hans verden. For Albert ble altså voksen.
Hvordan var egentlig forholdet mellom Albert og pappa'n? Hva skjedde med Milla og Victor? Og ikke minst: hvor og hvem var mamma'n til Albert? Dette og mere til får vi vite i denne boken.

Hässelby er en fabelaktig bok som beskriver periodene fra 1970 tallet og fremover på en måte som vi kjenner oss igjen i. Albert liker The Police. Han blir hekta på Star Wars. Han tar interrail. Og han flytter til det store utland. Han forelsker seg. Blir radikal. Mister venner og får nye venner. Temmelig likt alle oss andre som er på alder med Albert. Men Albert har ikke et ukomplisert forhold til pappa'n. Og for oss Albert Åberg lesere er det selve bomben.

Harstad dekonstruerer romantiseringen av 70-tallet - som Albert Åberg bøkene er et eksempel på. Det er tøff lesing - spesielt siste halvdelen av boken. Jeg har sjeldent kost meg så mye med en bok som med denne - og det er en må-ha-lest bok for alle som vokste opp parallelt med Albert.

På baksiden av bokomslaget sammenfattes bokens kjerne:

For det nye årtusenet er i gang nå
Det store opprydningsarbeidet har begynt
Heltene skal forsvinne.
Alt skal tas fra deg.
Alle du var glad i.
Alt du elsket.
Alt du eide.
Og kanskje er det endelig sant, det menneskene har tenkt i så mange år.
Nå står ikke verden til påske.

Ord blir overflødige - løp og kjøp!

God bok!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar