fredag 5. desember 2008

Hal Hartley

Det beste med å ha ferier er å planlegge leselektyre og filmer man skal se - i god tid i forveien. Nå er tiden inne for å begynne å hamstre paperbacks og filmer som skal bidra til å at juleferien blir en tid der batteriene fylles.

Hal Hartley er en av mine absolutte favoritter. Han lager filmer som er ulikt det meste annet. Hvis du ikke har sett noe av han kan du glede deg stort - han har laget fantastiske filmer - på linje med Down by law, Matrix, Scener fra et ekteskap, Annie Hall - med flere. Noen av filmene til Hartley er litt eksperimentelle, men disse er må-ha-sett filmene.

Trust (1990)
Henry Fool (1997)
The Unbelievable Truth (1989)
Simple Men (1992)

Simple Men er min favoritt. Det er en mørk komedie om to brødre som av diverse årsaker må komme seg ut av New York. De kommer til en avsidesliggende gård og her bor det vakre kvinner. Det høres klisjeaktig ut, men er det ikke!! Det som er spesielt med Hartley sine filmer er kommunikasjonen mellom figurene som oftest går forbi hverandre. Korte setninger, nesten minimalistisk, men med stort innhold. Han bruker ukjente skuespillere og filmmusikken er knallbra. Handlingen tar ofte totalt overraskende vendinger og man vet aldri hvor det bærer.

Filmmanuskriptene til Trust og Simple men er samlet i en og samme bok (Faber & Faber: 1992). Det er kostelig lesning, og gir filmen det lille ekstra hvis man leser gjennom replikkene etter man har sett filmen.

Hartley er en beskjeden mann - jeg hadde fornøyelsen av å være på Cinemateket da han presenterte en film for noen år siden - og han er det som i USA betraktes som smalfilmregissør. Paul Auster er dedikert fan av Hartley, og filmene gir en stemning som kan minne om Austers bøker.

Anbefales varmt - sleng deg rundt og bestill så er julen reddet!

1 kommentar: