fredag 12. desember 2008

Einar O Risa - Jeg går ikke ut lenger, jeg svever over byen


Helt tilfeldig fant jeg denne boken. Den var til redusert pris, og lå nederst i kassen. Det var først og fremst estetikken - den nydelige tittelen og det fine omslaget som fanget oppmerksomheten. Einar O. Risa ? - har aldri hørt om han før.. Boken er hans tiende roman (!) og jeg skjemmes over ikke å ha lest denne mannen før.
Jeg går ikke ut lenger, jeg svever over byen handler om to menn som var studievenner. Nære venner. Vennskapet brytes på grunn av en ung kvinne som begge forelsker seg i. Handlingen starter tyve år etter vennskapet tok slutt. En er journalist i Stavanger - den andre er professor i København.
I boken møtes disse to igjen. Fortid blir nåtid og det er mye usagt som skal sies. Handlingen er fortettet på en fin måte, og det som ligger i mellom er det som ikke kan sies, forklaringene som ikke finnes.
Plottet om Jack i Dublin trekker troverdigheten i fortellingen ned, men ikke nok til at dette ikke er en bok å anbefale. Det er først og fremst en varm bok om vennskap, om tilbakeblikk og om levde liv. Vakkert!
God bok!

4 kommentarer:

 1. Denne fikk jeg lyst til å lese, men noe sier meg at det kanskje ikke er så lett å få tak i den? Får gjøre et søk på antikvariat.no, kanskje.

  SvarSlett
 2. De har den på haugenbok! Tror du vil like denne - så unn deg den som julelektyre! Gjør som meg - handl inn alle bøkene du ønsker deg - pakk pent inn og legg under treet. Vi har både hund og dvergmarsvin - og mor får bokgaver av disse hvert år :-)Og av nissen både i Bergen og i Oslo. Genialt konsept?

  SvarSlett
 3. Elles er jo biblioteket ein glimrande stad å finne bøker på. ;-) Eg kjenner at eg skjemmest litt eg og. Dette er ein lokal forfattar (eg er heimehøyrande i Rogaland), og heller ikkje eg har lese ei einaste setning av han. Men det kan vel endrast på? Takk for tipset! :-)

  SvarSlett
 4. Jeg er ikke flink nok til å si det: Biblioteket er det selvsagte stedet for å finne nye og gamle titler!!

  SvarSlett