onsdag 10. desember 2008

Diane Arbus


Det var da jeg så den veldig rare filmen Fur med Nicole Kidman at jeg virkelig ble nysjerrig på Diane Arbus. Tidligere hadde jeg assosiert hun med skrekk og gru - det er bildet av tvillingene som er inspirasjon for noen av de sykeste scenene i The Shining.Filmen om Arbus er virkelig snål; en fri tolkning av Arbus "fødsel" til den store fotografen hun ble. Men for å gi en kort innføring om Arbus: Hun ble født på 20-tallet i en velstående familie som solgte pels - derav tittelen på filmen. Hun gifter seg tidlig med Allan Arbus - jada - helt korrekt - han som senere fikk en stor rolle i MASH. Ekteparet Arbus var mote- og reklamefotografer og arbeidet sammen. Diane var en søkende personlighet, noe som beskrives i den utmerkede biografien Diane Arbus. A Biography av Patricia Bosworth, og hun begynte å orientere seg mot mer kunstneristiske prosjekter. Det hun ble berømt for er bildene av det som i en samlebetegnelse den gang ble kalt for freaks - folk som er helt annerledes. Dverger, prostituerte, alkoholikere, nudister, dragqueens - you name it.


Bildene til Arbus er sterke og suggererende, og historien hennes er totalt fasinerende. Hun tok livet av seg i 1971, 48 år gammel. Da var hun skilt fra Allen, og etterlot seg to døtre.

Anbefales!!

God bok!

Begge bildene er lastet ned fra Amazon, der har jeg kjøpt begge bøkene det refereres til i dette blogginnlegget. Filmen "Fur" får du på platekompaniet.no

6 kommentarer:

 1. Nok en gang: Fikk lyst til å se både filmen og å lese boka.

  SvarSlett
 2. Filmen har vært - og er sikkert - på billigsalg på www.platekompaniet.no
  Den er inmari spess, men verdt å se.

  SvarSlett
 3. God aften.
  Om De da ikke har sett den, vil jeg foreslå det utsøkte kinostykket "Freaks" fra 1932, regissert av Tod Browning.
  Filmen kan forøvrig ses i sin helhet her (både lovlig og gratis):
  http://video.google.com/videosearch?q=freaks&emb=0&aq=f#

  Ærbødigst hilsen 1 stk. sort svane.

  SvarSlett
 4. Kjære sorte svane!
  Jeg tror den sorte svanen henspeiler til det vitenskapsteoretiske utsagnet om at alle svaner er hvite? Og Georg Johannessen? Eller tar jeg feil?
  Takk for det gode tipset - filmen skal ses umiddelbart.
  Vennlig hilsen!

  SvarSlett
 5. God formiddag.
  Tja. At alle svaner er hvite, er nok en sannhet med visse modifikasjoner. Cygnus cygnus (sangsvanen) er hvit. Cygnus atratus (svartsvanen) er, som De forstår, sort som blekk. Hvor Georg Johannessen kommer inn i bildet vet jeg ikke. Men det lille jeg har lest av og om vedkommende, har vært mildt sagt tankevekkende og underholdende.
  Derimot liker jeg godt balansen og brospennet mellom den vakre sorte svanen og det vrengte klovdyret.

  Med vennlig hilsen.

  SvarSlett
 6. Jeg hadde Georg Johannessen i logikk og vitenskapsteori på UiB for mange år siden - til ex-phil. Han var et syn da han poengterte at alle svaner er hvite, helt til det dukker opp en svart svane. Og at alle svaner var svaner, helt til de plutselig var en loff i bakerbutikken. Poenget var at ingenting var sant.. Fremførelsen var en Oscar verdig.

  SvarSlett