fredag 19. desember 2008
God jul!
torsdag 18. desember 2008
Johan Harstad - Hässelby
Bertil og Albert Åberg er selve symbolet på 70-talls barna. De med nøkkel rundt halsen, skilte foreldre og oppvekst i forstaden. De var ikke så mange, men de var de første av det som skulle bli en skilsmisseboom på 90-tallet. Bertil var den snille pappaen. Han hadde pipe og en tålmodighet som varte herfra til månen. Albert var den lille snusfornuftige gutten som ikke fikk røre sagen, og som elsket bestevennene sine, Victor og Milla.
I denne boken fortsetter historien om Albert Åberg og hans verden. For Albert ble altså voksen.
Hvordan var egentlig forholdet mellom Albert og pappa'n? Hva skjedde med Milla og Victor? Og ikke minst: hvor og hvem var mamma'n til Albert? Dette og mere til får vi vite i denne boken.
Hässelby er en fabelaktig bok som beskriver periodene fra 1970 tallet og fremover på en måte som vi kjenner oss igjen i. Albert liker The Police. Han blir hekta på Star Wars. Han tar interrail. Og han flytter til det store utland. Han forelsker seg. Blir radikal. Mister venner og får nye venner. Temmelig likt alle oss andre som er på alder med Albert. Men Albert har ikke et ukomplisert forhold til pappa'n. Og for oss Albert Åberg lesere er det selve bomben.
Harstad dekonstruerer romantiseringen av 70-tallet - som Albert Åberg bøkene er et eksempel på. Det er tøff lesing - spesielt siste halvdelen av boken. Jeg har sjeldent kost meg så mye med en bok som med denne - og det er en må-ha-lest bok for alle som vokste opp parallelt med Albert.
På baksiden av bokomslaget sammenfattes bokens kjerne:
For det nye årtusenet er i gang nå
Det store opprydningsarbeidet har begynt
Heltene skal forsvinne.
Alt skal tas fra deg.
Alle du var glad i.
Alt du elsket.
Alt du eide.
Og kanskje er det endelig sant, det menneskene har tenkt i så mange år.
Nå står ikke verden til påske.
Ord blir overflødige - løp og kjøp!
God bok!
onsdag 17. desember 2008
Den Evige Fred
Immanuel Kant. Den evige fred. En filosofisk plan. 1795. Norsk utgave Thorleif Dahls Kulturbibliotek 2002
Margit Walsø - Kjære Voltaire
tirsdag 16. desember 2008
Yalom- Schopenhauerkuren
Irvin Yalom er en forfatter som har gitt meg og mange andre gode leseopplevelser. Han er psykoanalytiker av yrke og bøkene hans tar utgangspunkt i egne erfaringer som terapeut.
Den siste jeg leste av Yalom er Schopenhauerkuren. Den er en perle for alle som har interesser for filosofi og psykologi, i tillegg er det en god fortelling om menneskelige utfordringer.
Historien begynner med at hovedpersonen Julius Hertzfeld som er psykoanalytiker får beskjed fra legen om at han har uhelbredelig kreft. Denne beskjeden får han til å reflektere over sitt virke som analytiker, og han grubler over de pasientene som han ikke klarte å hjelpe. For å komme nærmere svaret på hvorfor han ikke maktet å hjelpe disse pasientene tar han kontakt med den pasienten som ga han de største utfordringene; Philip. Når han får kontakt med Philip blir han overrasket over å høre at Philip har kurert seg selv, ved å lese Schopenhauer. Philip ønsker nå å bli terapeut, men er avhengig av å ha en veileder. De inngår en avtale om at Julius skal ta jobben som veileder, til gjengjeld skal Philip delta i det som skal være den siste terapigruppen Julius har.
Hovedfortellingen er om Julius og Philip, om de andre deltagerne i gruppeterapien, og om Schopenhauer. Det er fantastisk god lesing, og jeg likte spesielt delen der Schopenhauer langer ut mot Fichte og Hegel - sine samtidige "konkurrenter".
Anbefales som julelektyre, fås i paperback.
God bok!!
Bilde lastet ned fra Haugenbok.no
søndag 14. desember 2008
Linda Olsson - La meg synge deg stille sanger
Omslaget på denne boken er meget illustrerende for bokens innhold. Litt førende, på kanten til å bli overtydelig. Boken handler om den unge forfatteren Veronika som reiser til et avsideliggende sted i Sverige. Her leier hun et hus, og hun skal skrive og komme over en kjæreste som nettop har druknet. Vis a vis hunset hun leier bor den gamle kvinnen, Astrid, som også har mye sorg i seg. Hun blir kalt for heksen, og av grunner som aldri blir fortalt har hun ingen kontakt med noen av de andre i bygda.
Disse to blir (selvsagt) nære venner. Med få ord utleverer de seg til hverandre, og vi får vite den tragiske historien til de begge. Historiene er triste, men for meg ble det hele litt vel overtydelig. Og mange klisjeer. Bøttevis med klisjeer. Jeg syntes i tillegg at hovedpersonene snakker veldig lite sammen, de svarer ikke når den andre forteller, og jeg skjønner ikke helt hva som er grunnen til at de i utgangspunktet begynner med å utlevere seg til hverandre.
Boken har fått gode kritikker, og den er helt grei å lese. Littegranne klissete og litt for mye som ligger i kortene. Ingen bomber med andre ord, og ingen dypereliggende filosofi.
God bok!
fredag 12. desember 2008
Barske Børnerim
*
Godt gammelt Husraad.
Plukker i Skoven du ukendte Svampe,
saa lad først Lillebror smage derpaa.
Dersom han dør under Skrigen og Krampe,
saa bør du selv lade Svampene staa.
Og hvis der ingenting sker med den Lille?-
Tja, saa gik den Portion Svampe til Spilde!
*
God førjulshelg!
Einar O Risa - Jeg går ikke ut lenger, jeg svever over byen
torsdag 11. desember 2008
Sara Stridsberg - Drømmefakultetet
onsdag 10. desember 2008
Diane Arbus
tirsdag 9. desember 2008
Christophe Dufossê - Etter siste time
mandag 8. desember 2008
Philip Roth - Hvermann
søndag 7. desember 2008
Sylvia Plath - Glassklokken
Biblioteket i Alexandria
fredag 5. desember 2008
Hal Hartley
Hal Hartley er en av mine absolutte favoritter. Han lager filmer som er ulikt det meste annet. Hvis du ikke har sett noe av han kan du glede deg stort - han har laget fantastiske filmer - på linje med Down by law, Matrix, Scener fra et ekteskap, Annie Hall - med flere. Noen av filmene til Hartley er litt eksperimentelle, men disse er må-ha-sett filmene.
Trust (1990)
Henry Fool (1997)
The Unbelievable Truth (1989)
Simple Men (1992)
Simple Men er min favoritt. Det er en mørk komedie om to brødre som av diverse årsaker må komme seg ut av New York. De kommer til en avsidesliggende gård og her bor det vakre kvinner. Det høres klisjeaktig ut, men er det ikke!! Det som er spesielt med Hartley sine filmer er kommunikasjonen mellom figurene som oftest går forbi hverandre. Korte setninger, nesten minimalistisk, men med stort innhold. Han bruker ukjente skuespillere og filmmusikken er knallbra. Handlingen tar ofte totalt overraskende vendinger og man vet aldri hvor det bærer.
Filmmanuskriptene til Trust og Simple men er samlet i en og samme bok (Faber & Faber: 1992). Det er kostelig lesning, og gir filmen det lille ekstra hvis man leser gjennom replikkene etter man har sett filmen.
Hartley er en beskjeden mann - jeg hadde fornøyelsen av å være på Cinemateket da han presenterte en film for noen år siden - og han er det som i USA betraktes som smalfilmregissør. Paul Auster er dedikert fan av Hartley, og filmene gir en stemning som kan minne om Austers bøker.
Anbefales varmt - sleng deg rundt og bestill så er julen reddet!
torsdag 4. desember 2008
Åse- Marie Nesse
Legg ikkje ditt liv i mi hand
om min kjærleik er svar
min kjærleik er også eit rop
i motvind
-
legg ein blom i mi hand
ein tusenfryd i dag
ein tistel i morgon
og den lækjande urt
som veks av tårer
-
legg ein fugl i mi hand
ein pjusket liten fugl
så stryk eg han vakker
og lærer han å flyge:
Kom tilbake når du vil
-
legg di hand i mi hand
så er vi sterke saman
så er vi svake saman
så er vi saman
-
men tyng meg ikkje ned
med din kjærleik
legg ikkje ditt liv i mi hand
lev sjølv
-
"og ingenting går tapt. Dikt i utvalg"
onsdag 3. desember 2008
Naja Marie Aidt
Nordisk Råds litteraturpris for 2008 gikk til den den danske forfatterinnen Naja Marie Aidt og novellesamlingen Bavian. Jeg har den danske utgaven - men den finnes nå også på norsk.
Boken består av 15 noveller. Alle novellene starter i dagligdagse hendelser og tematiserer parforhold, familieforhold, utroskap, skillsmisse og barn. Aidt skriver vakkert, vakkert, vakkert.
Karakteristisk for novellene er at de begynner rolig, i det hverdagslige og gjenkjennelige. Men ganske raskt begynner man å føle en uro når man leser. Enkle ord, bevegelser og stemninger skaper en uro som vokser. Ingen av novellene er harmoniske, i den forstand at denne uroen - eller det urovekkende - ligger i alle tekstene.
Bavian er en verdig vinner av litteraturprisen og anbefales varmt!!
God bok!
tirsdag 2. desember 2008
Annie Leibovitz
Haugen bok
Vi kjøper mer og mer på nettet - og det finnes en rekke sites for kjøp av bøker. Jeg er ivrig netthandler av bøker og har forsøkt diverse sites. Favoritten er på en klar topp-plassering Haugen Bok.
Jeg har vært kunde hos Haugen bok siden 90-tallet - det var her jeg gjorde mitt aller første kjøp på nettet. Hvis du klikker deg inn ser du at det er oversiktlige sider. Det er lett å finne frem i de ulike kategoriene og det er gode omtaler av hver enkel bok. Haugen bok har alltid godt utvalg i kategorien bøker på tilbud og med jevne mellomrom sender de ut en tilbudskatalog med virkelig gode tilbud.
Det som først og fremst gjør Haugen til den beste bokhandlene på nett er rask levering og utmerket service. Jeg har opplevd å få en bok jeg ikke hadde bestilt og de tok regningen umiddelbart. Dette er i og for seg ikke noe overraskende - det kan man forvente. Men da jeg ved en anledning kom til å bestille samme boken to ganger fikk jeg beskjed om at greit nok - du betaler for en. Den andre kan du gi til skolebiblioteket eller som gave til en venn. Jeg vet at Amazon også gjør dette - men har ikke opplevd det i Norge tidligere - eller senere.
Sender man en mail til Haugen bok får man svar i løpet av kort tid. På noen nettsider føles det som om butikken egentlig ikke eksisterer - det er ikke mulig å sende mail, eller man får automatiske svar når man sender mail. Sånn er det ikke på Haugen bok. Der får man svar, undertegnet med navn og kontaktinformasjon.
Jeg har sammenlignet Haugen bok med feks Bokkilden som for så vidt er en god netthandel, men det tar vanvittig lang tid når man søker på bøker. Hos Haugen kommer resultatet med en gang.
Er du julestresset og har lite tid - gjør som meg. Jeg bestiller alle julebokgavene hos Haugen bok - med en kopp gløgg på skrivebordet og julemusikk i radioen. Og julefreden senker seg..
God handel!
mandag 1. desember 2008
Jonny Halberg
Jonny Halberg er en glimrende forfatter. Jeg likte veldig godt Flommen, og jeg elsker All verdens ulykker. Innberetning til Det kongelige norske utenriksdepartementet om Jonny Halbergs reise til Romania 2005.
I boken beskriver Halberg en reise til Romania. Formålet med reisen er en boklanseringsturne, arrangert av det norske utenriksdepartementet. I boken leker Halberg med forfattermyten, og han beskriver sitt vanvittige møte med det øst-europeiske Romania.
Boken er hylende morsom, Halberg beskriver de mest utrolige situasjoner. Øst-europeisk drikkekultur blir behørig beskrevet. For alle som har et kjærlighetsforhold til Øst-europa er den en må-ha-lest-bok. Og for de som ikke har et forhold til de tidligere øst-blokklandene - spiller ingen rolle, dette er en av de festligste norske bøkene som har kommet på lenge. Finnes nå i paperback.
God bok!
Bilde lastet ned fra Kolonforlag.no