mandag 20. desember 2010

Julelektyre

Nå nærmer julen seg og julegavene er forhåpentligvis handlet inn. Nå er det endelig tid for å senke skuldrene, spise god mat, hyggelig samvær med familie og venner og ikke minst: lese en god bok. Jeg har samlet mine "best of 2010" som jeg anbefaler hjerteligst. Hver anbefaling er behørig omtalt på bloggen og ligger lenket til den enkelte tittel.


Vidunderbarn, av Roy Jacobsen
Nydelig bok om barndom i Norge på 1950-tallet.
Tjuendedagen  Forenkling Geir Gulliksen
To bøker fra en glimrende forfatter. Om å være, om forhold og om fremmedgjøring
Glassrommet Simon Mawer
Fantastisk bok om Europa under andre verdenskrig. En av mine 2010-favoritter
Imot kunsten Tomas Espedal
Tomas Espedal skriver vakkert om oppvekst i Bergen, om å skrive og det å bli eldre
Nederland  Joseph O'Neill
Kanonbok fra O'Neill som skrev denne på Chelsea Hotel i New York
Ingenting å angre på Trude Marstein
Om utroskap. 
Karin og Kareen  Mattis Øybø
En av mine norske favorittforfattere. Jeg venter på oppfølgeren
Snakk til meg  Vigdis Hjorth
Frustrert og ensom norsk kvinne reiser til Cuba og finner kjærligheten
Solar  Ian McEwan
Om miljøvern og mye mer
Nede i himmelen  Tove Nilsen
Tove og Goggen. Retrospektiv.
OSV Johan Harstad
Om krig, tap, ansvar og ensomhet
M. Kanne & Søn  Einar O. Risa
Fantastisk historie om familien Kanne i Stavanger.


God jul og god leseglede!

10 kommentarer:

 1. Jeg har faktisk ikke lest en eneste av disse bøkene. Kanskje havner en eller flere av dem på leselisten for neste år?

  SvarSlett
 2. Her var det mye å ta tak i. I 2011 skal jeg prøve meg på Vidunderbarn, Imot kunsten, Ingenting å angre på, Snakk til meg, OSV. Til å begynne med. De er i alle fall oppført. Noen har vært det leenge.. Denne listen blir bare lenger og lenger. Men det er jo egentlig bare bra:)

  God jul!!

  SvarSlett
 3. Sesselja: Det håper jeg! De er kjempegode alle sammen, og de er veldig ulike så det skal være noe for enhver smak!
  Lena: høres bra ut!!

  SvarSlett
 4. Så hyggelig at du likte innlegget! :) God bokjul til deg også :) Jeg holder på med Barna av Ida Jessen, men håper på å få lest en eller annen bok i tillegg før året er omme. Hva det blir er jeg ikke sikker på i øyeblikket. Hva står på din leseplan for jula?

  Forøvrig mange gode tips her :)

  SvarSlett
 5. Stine Marie:
  Jeg skal være på juleferie i 7 dager, og har tatt med meg 10 bøker. Vel optimistisk. I tillegg har jeg 60 oppgaver som skal sensureres og en masteroppgave som også skal ha sensur..
  Fordelen med å ha med så mange bøker er at jeg har litt å velge i. Nå holder jeg på med Brooklyn, neste vet jeg ikke helt hva blir.
  God jul til deg!!

  SvarSlett
 6. Mange jeg selv kunnne ha trukket fram, men jeg er overrasket over at Knausgård ikke er med - tatt i betraktniing hvor begeistret du har vært i omtalen,. God jul!

  SvarSlett
 7. Torbjørn: jeg vet. Men jeg tenkte at det ble for forutsigbart :-)Dessuten har det vært mye annet bra i 2010 - selv om MK-bøkene er i en særstilling.
  God jul til deg!!

  SvarSlett
 8. Av desse er det bare "Nede i himmelen" eg har lese, sjølv om både "Imot kunsten" og "Ingenting å angre på" har blitt lånt og levert tilbake på biblioteket. Eg må verkeleg oppdaterast, skjønner eg.

  SvarSlett
 9. Mye bra her. Deler noen av opplevelsene dine, og kom på at jeg har tenkt tidligere at jeg har lyst til å lese Mattis Øybø. Jeg har også lyst til å lese den boka av Vigdis Hjort.

  SvarSlett
 10. Hej!
  Jag har ju läst din lista också! Konstaterade att vi läst en bok gemensamt, fast jag läste den nog förra året, Nederland. God bok! Är fortsatt intresserad av att läsa norska författare o hittar mycket gott hos dig och andra norska bloggare. Inser dock att det blir till att läsa på norska för inte mycket översätts, verkar det som. Fast att läsa på norska har, när jag försökt, gått fint...

  Gott nytt år, Janke!

  SvarSlett