mandag 13. desember 2010

M. Kanne & Søn - Einar O. Risa

Risa har skrevet tre bind om familien Kanne i Stavanger. I første bok møter vi M.Kanne som 21 år gammel bryter med familien i København og flytter til Stavanger. Han er nyutdannet fotograf og etablerer i Kongensgate i Stavanger. Butikken heter M.Kanne & Søn.

M. Kanne kommer til Stavanger i 1889 og vi følger Kanne-familien gjennom tre bøker og tre generasjoner,  frem til 1970. Gjennom to verdenskriger og diverse andre kriger, månelandinger og oljeboring leser vi oss gjennom tiden med denne sjarmerende familien. Bøkene er triste, varme, morsomme og utrolig godt skrevet. Alle bøkene er knallgode, selv om det ikke er like lett å holde styr på alle etter hvert som barnebarn og oldebarn popper opp.

Risa har skrevet en utrolig vakker og leseverdig historie. Vi får et nært følge med den etter hvert så store familien gjennom mer enn 100 år. Risa klarer å skrive oss inn i historien på en måte som gjør at alt blir nært og han viser hvordan alt henger sammen med alt. Jeg liker også måten han skriver om det å høre til, hva som er hjemme, og hvordan familie virker inn på enkeltindivdet.

Dette er må-lese.bøker, og de passer like godt til en ung leser og lesere som nærmer seg 100 år. Kannes juletradisjoner blir behørig beskrevet, noe som ga denne leseren etterlengtet julestemning. Men kjære Risa, jeg vil gjerne ha mer. Jeg vil vite hvordan det går med Søren og de andre fra hans generasjon. Du kan ikke for alvor stoppe her?

Dropp å kjøpe ett og ett bind. Give your self a treat; kjøp alle tre, sørg for at det kun er deg og bøkene, en god kopp te eller kanskje et glass rødvin. Disse er høyt på listen over årets aller beste bøker!

Anbefales med begeistring!
God bok!

4 kommentarer:

 1. Flott at Risa får skryt, han er altfor lite kjent i forhold til hvor godt han skriver!

  SvarSlett
 2. Enig. I bok 1 bruker han uttrykket "sveve over byen" - også en utmerket bok fra Risa!

  SvarSlett
 3. Leste første bind og ble bare måtelig interessert, var egentlig litt skuffet etter at jeg like før hadde lest "Jeg går ikke ut lenger, jeg svever over byen" (på anbefaling fra deg!), som jeg likte veldig godt. Så jeg har ikke fulgt opp og lest hverken andre eller tredje bind, men får vel gi det en ny vurdering nå :)

  SvarSlett
 4. ArveH: bøkene er veldig forskjellige. jeg likte "jeg går ike ut lenger" veldig godt, og Kanne bøkene er en helt annen opplevelse. Så forskjellige er opplevelsene at man skulle ikke tro bøkene var skrevet av samme mann. Men jeg er "ja takk begge deler" :-)
  Enjoy!

  SvarSlett