Javier Marias er en forfatter som skiller seg fra andre forfattere. Forelskelsene fikk knallgode kritikker og var en sann fryd å lese. Ond natur er en annen type bok, for det første er den mye kortere, og språket er uten like mange referanser til annen litteratur og kunst, som Forelskelsene har.
Ond natur, eller med Elvis i Mexico, handler nettopp en tur med Elvis i Mexico. Den unge Ruiberriz de Torres er med filmteamet til Elvis til Mexico på filminnspilling. Elvis vil ha spansk uttale, ikke mexikansk, i filmen, og unge Roy, som de kaller ham, er både med for å øve inn korrekt spansk for Elvis - og som oversetter i samtaler med maxikanere.
På samme måte som i Forelskelsene handler boken om "menneskets dårskap". Dyrkelsen av idolet Elvis, og alle de betydningsløse andre som forsøker å få betydning på en eller annen måte. Roy, som reflekterer over hendelsene 30 år etter, opplever at han er betydningsfull, han tilpasser seg Elvis, smisker ikke, har en klar (og betydningfull) rolle, og "gjør jobben". Helt til det opstår en situasjon, og han forstår at han ikke betyr noe, for noen, der og da.
Det er en kort, men sterk tekst. Marias skriver vakkert og presist, innfallsvinkelen er overraskende og gir grunn til refleksjon. Han setter fingen på en kulturell trend som i større og større grad brer seg; heltedyrkelsen, søken etter berømmelse, behovet for å kjenne de rette, ensomheten og pur ondskap.
Anbefales! God bok!
Dette høyrest ut som ei bok eg må lese. Takk for tips!
SvarSlett