torsdag 3. oktober 2013

Gregoire Delacourt - Ønskelisten

Rar, liten bok som har blitt en bestselger i hjemlandet, Frankrike. Boken handler om (stakkars) Jocelyne som arbeider i en knappebutikk. Hun lever et forutsigbart, men ganske trist liv sammen med mannen sin. Det er mange grunner for ikke å elske ham, men hun finner mening i det meningsløse og setter pris på det livet hun har. Så - uventet, vinner hun i Lotto. Atten millioner fem hundre og førtisju tusen tre hundre og en euro. Hun forteller ingen ting til mannen eller noen andre, og selve fortellingen dreier rundt spørsmålet: blir livet bedre fordi om jeg er rik? Nei, mener Jocelyne. Hun lar sjekken ligge i skapet og tar ikke ut pengene. Ønskelisten, hva hun kan kjøpe, bruke rhun mye tid på å reflektere over.

Historien får nødvendigvis en tvist på et tidspunkt, og uten å røpe for mye viser det seg (selvsagt) at Jocelyne lurer seg selv. Her er forfatterens mulighet til å spikre de moralske spørsmålene, komme med et etisk budskap, eller en normativ føring. I stedet ender det med at Jocelyne lærer leksen sin, og hun blir like lite reflektert og moralbærende som alle de andre hun omgås.

Ingen viktig bok, ganske underholdende, men også veldig intetsigende. Men - en halv million franskmenn og kvinner liker den, så for all del - les den! Get entertained!
God bok!

1 kommentar:

  1. Fint innlegg om denne boken :) Mulig den blir å finne på mitt nattbord også en dag :)

    SvarSlett