søndag 25. august 2013

Ut på tur - Sveits med tog, Lucerne

Mange nordmenn reiser til Sveits om vinteren, for å stå på ski i et av de mange skianleggene i alpene. Men Sveits er også et fantastisk land å besøke om sommeren. I august tok jeg en uke "husmorferie" og turnerte Sveits med tog. Det er et lite land, med et godt utbygget tognett og ikke minst kan Sveits tilby noen av de mest spennende togstrekningene i verden - Glacier express og The Bernina Express.

Jeg fløy til Geneve og hadde på forhånd bestilt et Swizz-pass, et togpass (en type interrail) som må kun selges til reisende fra utlandet. Ruten min så slik ut: Geneve-Lucerne - Zurich - Coire/Chur - St.Moritz - Zermatt - Geneve. Alle strekningene gikk med tog, og to av disse (Chur - St.Moritz og St.Moritz-Zermatt) tok jeg med Bernina ekspressen og Glacier express. Turen totalt, med tog og overnattinger - inkludert middag på Glacier express, kom på i underkant av 10.000 norske kroner. Flybillett med SAS til Geneve kom på toppen, i overkant av 3000 kroner. Jeg kommer til å blogge om hvert sted, og første stopp er Lucerne.

Toget fra Geneve til Lucerne tar 2 timer og 45 minutter. Toget kjører først langs Lake Geneva, til Lausanne og videre nordover. Jeg har vært i Geneve og Lausanne tidligere, og begge byene er vakre og verdt et besøk.

Lucerne blir av mange regnet som den vakreste byen i Sveits. Byen har 80.000 innbyggere og ligger vakkert til, omkranset av høye fjell - blant annet Pilatus fjellet. Hjerte i Lucerne er Lake Lucerne, også kalt The Lake of the four Cantons. Innbyggerne snakker sveitser-tysk og er særdeles vennlige.

Hovedattraksjonen i Lucerne er Kapell-broen og vanntårnet som går fra den ene siden av byen til den andre, 204 meter. Broen ble bygget i 1333, og formålet var å stoppe eventuelle angrep fra sjøen. Gamlebyen er vakker, og alt er sentrert rundt elven og sjøen.

Mange har latt seg sjarmere av Lucerne, Richard Wagner komponerte der og det er et Wagner museum. Mark Twain var der, og Goethe.


 Jeg hadde kun en overnatting i Lucerne og for å få mest ut av besøket startet jeg om morgenen med å gå opp på bymuren. Der er det flott utsikt over byen, sjøen og alpelandskapet. Deretter spaserte jeg noen timer i gamlebyen, for så å ta en times båttur på Lake Lucerne. Om ettermiddagen gikk jeg for å se den døende løve, et fantastisk monument som ble laget i 1821, til minne om de 800 sveitsiske soldatene som ble drept under den franske revolusjonen. Mark Twain uttalte i sin tid at det var "the saddest and most moving piece of rock in the world".


The Dying Lion

Det er lagt opp mange turveier i området, både oppe på fjellplatåene og rundt sjøen. Området er ideelt for de som liker å gå (hiking) og sykle.

Jeg bodde på et veldig bra hotel, faktisk et av de bedre noen sinne, det ligger helt nede ved elven, har koselge rom og et kjempebra kjøkken. Restauranten ligger helt ut mot elven, og du får praktfull utsikt over elven, Kapell-broen og byen. Link til Hotel des Balances ligger her.

Jeg ble totalt forelsket i Lucerne. Byen er vakker, sjarmerende og med nydelig beliggenhet. Prisene ligger i underkant av norske, og det er lite skandinaviske turister - men masse europeiske og japanske. Perfekt sted for en romaktisk get-away, jentetur, familietur eller for deg som reiser alene. Fly til Geneve eller Zurich (fra Zurich tar toget kun 46 minutter).

Anbefales på det varmeste!
God tur!

2 kommentarer:

  1. Så herlig med en liten ferie, og med tog blir det en litt annerledes tur enn kun fly til én by. Skal si du har fått mye ut av oppholdet i Lucerne, som virker som et meget sjarmerende sted :)

    SvarSlett