tirsdag 27. august 2013

Claire Messud - The Woman Upstairs

Claire Messud's roman Kvinnen i den øverste etasjen, handler om Nora - 42 år, barnløs lærerinne. Nora har alltid vært snill, rolig, stille og behagelig - det hun selv kaller en typisk woman living upstairs. Hun ville egentlig bli kunstner, men etter råd fra moren valgte hun å bli lærer, og drive med kunstprosjektene sine på hobbybasis.

Både navnet Nora og prosjektene hun arbeider med har direkte referanser til Et dukkehjem. Prosjektene hennes er små miniatyr rom, tilhørende kjente - og ulykkelige kvinner som Virginia Wolf og Emiliy Dickinson - laget ned til den minste detalj. Nora er forsåvidt tilfreds, eller kanskje heller resignert, hun føler at livet ble som det ble, og at gjør det beste ut av alt.

En dag kommer en ny gutt i klassen hennes, 8 år gamle Reza. Moren hans, Sirena, er kunstner, faren akademiker. De bor i Paris, men skal bo i Cambridge/Boston i ett år, på grunn av at faren til Reza - Skandar skal arbeide ett år på Harvard. Ganske raskt blir Nora trukket inn i familien, og får et altoppslukende forhold til hver og en av dem. En venninne av Nora sier det på denne måten; you are in love with the mother, want to fuck the father, and take over the boy as your son".

Boken begynner rolig og til dels intetsigende, før det tar virkelig av et stykke ut. Nora er besatt av disse menneskene, hun får et ekstremt overskudd, tillater seg å tenke seg et nytt liv, sammen med dem, hvor hun selv er hovedpersonen. Sirena og Skandar, på sin side, bruker Nora som barnevakt, hun deler atellie med Sirena og hun utvikler en form for forhold til Skandar.

Nora forteller retrospektivt, og boken åpner med at hun er rasende. Hun er lurt, misbrukt og ydmyket av Sirenas og Skandar, og det er denne, hennes versjon, vi får lese. Handlingen blir mer og mer urovekkende, og vi forstår ganske tidlig at dette ikke kommer til å gå bra. Nora blir så desperat i sine handlinger og så fullstendig ukorrigert, at man som leser begynner å få stor sympati med familen.

Messud er en spennende forfatter og har kommet med flere romaner og noveller. The woman upstairs er en sær og spennende leseopplevelse, vi møter en kvinne som lever i det totale selvbedrag og som klamrer seg til og forklarer alt ut fra myten om den enslige, barnløse kvinnen.

Anbefales!
God bok!

4 kommentarer:

 1. Takker for en flott blogg og mange gode anbefalinger! Ble ferdig med denne i dag - tror det kan være noe for deg! http://www.oktober.no/Boeker/Sakboeker/Stillhet-og-fortelling

  SvarSlett
  Svar
  1. Hanne: Tusen takk! Og takk for tips, jeg har bestilt den. Gleder meg!

   Slett
 2. Hei igjen, nå leste jeg innlegget ditt om anbefalinger.. Beklager forrige kommentar, tipset bare fordi jeg tror du ville ha glede av boken, ingen kommersiell baktanke, jeg er bare en vanlig leser. Skjønner nå at du får henvendelser og tips alle vegne. Forstår godt ditt innlegg. Beklager

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, nei, nei - det er kjempebra med tips! Jeg ble veldig glad for det. Og som sagt, den er bestilt :-) Jeg tar gjerne flere tips fra deg!

   Slett