torsdag 8. august 2013

Shin Kyung-Sook - Jeg kommer med en gang

Boken Ta vare på mamma ble en kjempesuksess, først i Sør Korea, deretter i resten av verden. Nå har Kyung-Sook kommet med ny bok, og det har vært knyttet store forventninger til denne. Den forrige boken, som jeg har blogget om her, handler om den moderne Sør-Koreanske familien og et samfunn i endring. I Jeg kommer med en gang har hun flyttet blikket fra primærfamilien, far og mor, til unge voksne og betydningen av venner. Dette er en tid som preger de fleste resten av livet, og mange opplever store gleder og sorger i denne livsfasen. I boken møter vi fire unge mennesker som får et spesielt forhold, og hendelser de opplever som skal sette retning for livet videre.

Hovedpersonen er Jeong Yun, eller bare Yun. Da moren får vite at hun har kreft og skal død, sender hun datteren som dengang var 15 år, til byen. Dette fraværet og savnet preger Yun, og vi treffer henne som 19 åringen da moren nettop er død. Yun har begynt på universitetet, hun er ensom og tilbringer mye tid med å skrive og å lese poesi.Vi møter Yun's beste venn, Dan, en gutt hun er oppvokst sammen med. På universitete  fasineres Yun av Mi-ru, en jente som som forsøker å skjule at hun har forbrente hender og som alltid går i det samme, lange skjørtet. Hennes venn heter Myeong-seo og blir Yuns kjæreste.

Det er en nydelig fortelling, og litt av kjernen i boken ligger i historien om Sankt Kristoffer, som fortelles av en annen sentral person i boken, Professor Yun. Forfatteren trekker i tillegg til religiøse motiver på litterære verk skrevet av kjente forfattere og poeter, særlig Emily Dickinson har en fremtredende plass i historien. Ungdommens søken, ensomheten, samholdet, fortvilelsen og tiden - i betydningen tid til å tenke, til å vandre i byen, til å snakke, sove og drømme - er beskrevet i et nydelig språk. Boken gir assosiasjoner til Hustvedt (Blindfolded/Med bind for øynene) og Murakami (kanskje særlig Norwegian Wood, men også Trekkoppfuglen), samt noe Auster - dog representerer den allikevel noe helt særegent. Naturen, ordene og språket, fortellingene og stemninger spiller en stor rolle, og det er en bok å bli klokere av.

Boken gir i tillegg til en fantastisk leseopplevelse, en nydelig beskrivelse av Seoul og praktfull bruk av Emily Dickinson. Sistnevnte er bestilt hos Haugen bok (all lyrikken som er av henne på norsk), og Seoul er satt opp - høyt opp - på listen over ønskede reisemål. Kyung-Sook er nå en av mine desiderte favoritter, og jeg gleder meg til neste bok. Likte du Ta vare på mamma har du virkelig noe å glede deg til, jeg synes denne er enda bedre -så god at den faller i kategorien "en av de aller beste noensinne". Her er en lenke til et intervju med forfatteren.

Anbefales.
God bok!


12 kommentarer:

 1. Jeg har gått forbi denne på biblioteket mange ganger fordi jeg har tenkt at forfatteren sikkert er en sånn typisk én-bok-bestselger-forfatter, altså til tross for at jeg likte 'Ta vare på mamma' (jeg begynte å gråte), men etter å ha lest denne omtalen tror jeg at jeg må ta den med neste gang. Ja, faktisk gjøre en innsats for å låne den. Jeg liker det du skriver om praktfull bruk av Emily Dickinson.

  SvarSlett
 2. Flott omtale på en bok jeg skal lese. Likte den første boka svært godt, og det gjør godt å lese noe fra andre kulturer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig. Og denne er, synes jeg, enda bedre enn den første.

   Slett
 3. Jeg fikk lyst til å lese noe av denne forfatteren med én gang! Det å få innblikk i det Sør-Koreanske samfunnet, det at "Ta vare på mamma" gir assosiasjoner til andre forfattere og ikke minst Emily Dickinson som jeg lenge har vært nysgjerrig på gjør at jeg setter boken sporenstreks opp på leselisten :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Håper du liker den like godt som jeg gjør!

   Slett
 4. Hei!
  Denne romanen likte jeg også kjempegodt! Så godt at den skal leses om igjen nå i august, og litteraturklubben min har valgt denne som månedens roman. Moro! Jeg ble veldig fanget av tanken: Setter vi pris på mødrene våre, og hva vet vi egentlig om dem? Boka ble anbefalt til mamma, og også hun likte den. Dobbeltmoro!

  Den neste boka "Jeg kommer med en gang" kan også anbefales!
  Ingeborg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ga også en til min mor. Og den er til ettertanke, helt enig med deg.

   Slett
  2. Hei igjen.
   Her har jeg jo blingsa big-time med kommentaren min som baserer seg på "Ta vare på mamma", og ikke "Jeg kommer med en gang" som du skriver om over. Haha.. Jeg skylder på ferie-tåka! Stiller meg uansett bak anmeldelsene dine av begge romanene:) God august videre!

   Slett
 5. Denne fikk jeg virkelig lyst til å lese! Den blir satt opp på leselista :-)

  SvarSlett
 6. Jeg leste den første boka, og skal garantert lese denne!

  Takk for nydelig omtale!

  SvarSlett