lørdag 29. mars 2014

Ut på tur - litteratur om og fra Marokko

Jeg har vært på bloggtur til Marrakech. Turen var organisert og betalt av Sahara Experience og Visit Morocco. Jeg søkte om å få delta via www.norskereiseblogger.no. 
Dette er en blogg som i tillegg til å blogge om egne turer også har samlet mange norske reiseblogger på siden sin.

Jeg var den eneste kombinerte reie og bokbloggeren i gruppen. Vi har forpliktet oss til å legge ut et antall blogginnlegg fra turen - noe som ikke er noe problem, det er mer enn nok å ta av. Jeg starter ut med å presentere god litteratur fra og om Marokko, litteratur som kan gi en ekstra dimensjon til turen for dem som tar den.

Marokko er "det nye Baltikum" i betydningen en destinasjon mange kommer til å reise til. Det tar 5 timer å fly dit, Norwegian flyr direkte fra Oslo. Marokko er inngangsporten til Afrika, og et utrolig mangeartet og spennende land. Faste lesere vet at jeg var der i julen, og at det var med stor begeistring vi besøkte Marrakech som lenge har stått høyt oppe på ønskelisten. Marokko er et land man forelsker seg i, det er eksotisk, har gode temperaturer, fine mennesker og god mat. Sist, men ikke minst, er det et shoppingparadis. Tine K og andre kjente designere er mer enn inspirert av Marokko, hun har mer eller mindre kopiert direkte fra Marokkansk design.
Marokko har fasinert reisende over lang tid, og en av de beste bøkene fra Marokko er One year in Marrakesh av Peter Mayne. Han er engelskmann, oppvokst i Asia, reiste til Marrakech på  slutten av 20-tallet og boken er basert på dagbøkene han skrev under oppholdet. Det som er fasinerende er både at Marrakech er så lite endret fra han skrev det og at han klarer å fange den typiske Marrokanske stemningen i boken. Han leier hos private, holder seg unna de andre turistene og får mange marokkanske venner. I løpet av oppholdet forstår han mer og mer av de lokale skikkene og tradisjonene, og gir leserne gode referanserammer for å forstå mer av dette eksotiske landet.

En annen bok som er bra er Marrakech, trough writers eyes. Foruten Peter Mayne møter vi gode forfattere som Elias Canetti, George Orwellog Edith Wharton. Det finnes en rekke andre tilgjengelige titler, blandt andre Morocca that was av Walter Harris og Lords of the Atlas av Gavin Maxwell. For deg som vil ha en litt lettbeint, halv-krim og ny bok er Lulu in Marrackesh av Diane Johnson et alternativ.

Reiseguidene som fungerte best for meg var Select fra Marokko og Lonely Planet sin guide. Det lønner seg også å ta med et kart over Marrakech og over hele Marokko for deg som tar det meget gode valget å reise i større deler av landet.

Jeg kommer tilbake med flere innlegg om Marrakech, blant annet om hvor vi var, gode restaurant tips og hvordan du kan skreddersy din egen tur med hjelp av byråene som organiserte turen for oss. Til dess: god lesing og god planlegging!

Du kan følge de andre bloggerne i bloggrullen min, og/eller gå på instagram #marokko2014

6 kommentarer:

 1. Gleder meg til å høre mer fra turen. Så flott at du har ramset opp aktuelle forfattere også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Ingun! Det er mye veldig bra litteratur om Marokko, og dette er noen av de beste.

   Slett
 2. Spennende ting du driver med! Så flott at du kan reise slik og blogge om det uten at du har for store utgifter på det.
  Utrolig eksotisk for meg som ikke har reist så mye.

  SvarSlett
  Svar
  1. Brudeblogg - det er heldigvis mange måter å reise på. Å lese er kanskje en av de beste måtene ;-)
   Når det gjelder utgifter er det mye billigere enn man kanskje tror, det er så mange gode tilbud nå. En helg med kino/teater og påfølgende restaurantbesøk tilsvarer forbausende ofte en helg i feks Istanbul, med fly inkludert. Eller Marokko. For ikke å snakke om litt kles-shopping og en tur til frisøren. Da kommer man kanskje helt til New York for den samme summen.

   Slett
 3. Spennende å følge deg på reisene dine! Flotte bilder, interessante vinklinger, mye å lære - og til å bli inspirert av! Takk for at du deler! (Kjenner at jeg må legge kraftig bånd på meg selv for ikke å slenge på ørten utropstegn. :-) )

  SvarSlett