tirsdag 25. mars 2014

Daniel Kehlmann - F

F for familie, falskneri og fiksjon. Daniel Kehlman er på noen år blitt en kjent forfatter i Europa. Oppmålingen av verden var en braksuksess, og den eksperimentelle romanen/novellesamlingen Berømmelse, en roman i ni historier, gjorde uslettelig inntrykk på denne leseren. På kort tid har vi fått to nye utgivelser på norsk, en av dem er F.

I boken møter vi tre brødre, to av dem er tvillingbrødre - Iwan og Eric, den andre er halvbroren deres, Martin. De har samme far, en mann som forlater dem mens de er unge. Han forsvinner en dag etter de har vært hos en hypnotisør, og dukker opp flere år senere som bejublet og omdiskutert forfatter. Begrunnelsen for at han reiste var at ikke ønsket å leve et liv i selvbedrag, fornektelse og løgn. Sønnenes liv derimot, karakteriseres av akkurat dette.

Det er tre veldig ulike brødre vi møter, og de har funnet forskjellige måter eller strategier for å (over)leve livene sine. Martin velger å bli prest, men er uten tro. Iwan er maleren som blir kunsthandler, med en innviklet form for promotering av en utvalgt kunstner. Eric er finansmannen som ikke klarer å forholde seg til sin egen angst og som bygger et luftslott - både sivilt og profesjonelt.

Kehlmann har en evne til å komme med overraskende momenter eller plott, så også i denne romanen. Det er en fortelling om selvfornektelse, selvfornedring og fortvilelse. Noen av vendingene som tas i fortellingen er ubehagelige, og særlig Iwans skjebne skulle en kanskje ønsket annerledes. Men Kehlmann klarer å sette ord på det meningsløse - både i det trivielle og eksepsjonelle.

Anbefales!
God bok!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar