søndag 12. januar 2014

Ut på tur - Marrakech


Shopping-paradis


Forsøk en tur på garveriet, det er her de garver skinnet og lager vesker.
Markedsplassen, Jemaa el Fna

Over foten av Atlasfjellene
Deler av min reiseglade familie tilbragte julen i Marrakech. Vi var tre generasjoner som dro av sted, totalt 11 stykker. Formålet var å feire en 70 årsdag, samle ungdommene som nå har begynt å studere utenbys og utenlands, for å få en felles opplevelse. Eldste på turen er 70, yngstemann er 4 år. I utgangspunktet hadde vi voksne lyst til å bo på en tradisjonell Riad, et lite privat hotel midt i medinaen (sentrum av byen). Ettersom den midterste generasjonen består av fire i fullt arbeid (småslitne og klar for ro og fred), ønske om at fireåringen skulle ha mulighet for å leke, bade og bevege seg, og to vakre, nordiske tenåringsjenter, og tre unge voksne som er "avhengig" av internet, bestemte vi oss for å satse på et mer tradisjonelt hotel, rett utenfor bymurene. Vi fant et helt rått hotel, linken ligger her, til en litt stivere pris enn vi hadde tenkt, men dog innenfor budsjettet. Jeg ser på prisene at vi har fått en god deal - antageligvis fordi det var jul og ikke fullt belegg, og at vi bestilte tidlig (bruk hotels.com - da får du i tillegg bonus, for hvert tiende hotelbesøk får du en gratis overnatting. Hvis du bestiller for flere blir det fort noen gratis overnattinger.)

Koutoubia
Marrakesh er en populær destinasjon og Norwegian har, etter påtrykk blant annet fra Facebook, satt opp direkterute hver søndag fra Oslo. Vi betalte 1200 pr pr for tur retur. Helt greit, særlig i lys av den kjipe servicen Norwegian gir. Vær obs på at Norwegian tar penger for hvert halvkilo overvekt når du sjekker inn, det blir fort penger hvis du skal sende feks et teppe eller har fylt kofferten med fine ting fra markedet. Det lønner seg å betale 190 kroner for et ekstra kolli før du reiser. Vær også obs på at Norwegian konsevent tar penger pr kolli - det betyr at hvis du har betalt for to kofferter, den ene veier 11 kilo og den andre 23, så tar de 3 kilo overvekt - til blodpris. Firkantet, med andre ord - på feks SAS ville de regnet de to sammen.

I bønn

Uansett: Marrakech er et eventyr. Særlig markedet med slangetemmere, teppeforhandlere, salg av nypresset appelsinjuice og mat-bodene. Prisene er greie, og det er artig å prute med de rutinerte marrokanerne. Ulempen med Marrakech er mennene - bokstavelig talt. Taxisjåførene nekter å bruke takstometer, noe som gjør at du betaler blodpris. I tillegg er det ganske ugreit å være kvinne der, særlig for unge, blonde jenter. Det er ikke så ulikt Aqaba, og like provoserende. I Istanbul og Jerusalem er det mye mindre av dette, og for mange - inkludert meg selv - betyr det ganske mye hvordan mennene behandler kvinner, særlig når jeg reiser med en tenåringsjente.

Yves Saint Laurents hus og hage - fantastisk
Min sønn, the teen pilot, fant fort frem til den lokale flyklubben. Den ligger på den militære delen av flyplassen, og de har kjempegode instruktører og moderne fly. Vi fikk oss en tur over Marrakech og over Atlasfjellene i en fireseters enmotors maskin - det absolutte høydepunktet på turen.

Marrakech er et spennende reisemål, det er enkelt å komme seg dit, fornuftige priser (alle prisklasser) og et absolutt "sett-på-listen" av steder å besøke.

Jeg brukte Select-guiden, en nye guide serie som er ganske så kul, og selvsagt Lonely Planet.

God tur.

2 kommentarer:

  1. Jaaaaaa! Tusen takk for fine tips - har vært på tur til Marrakesh flere ganger, men det er kommet noe i veien hver gang. Men kanskje 2014 blir året da alle brikker passer.

    SvarSlett