tirsdag 6. mars 2012

Janet Malcolm - Two lives. Gertrude and Alice

I filmen Midnight in Paris møter hovedpersonen mange kjente forfattere og malere i leiligheten til Gertrud Stein i Paris. Hun var åpenbart en muse og en maktperson i det kunstneriske miljøet i Paris gjennom første halvdel av det forrige århundrede. I denne boken, som både er en fasinerende fortelling om miljøet i Paris, litteraturkritikk og et portrett av Stein, får vi et større bilde av musen Stein, litteraturen hun skrev og hennes partner Alice B. Toklas.

I boken blir vi kjent med begge kvinnene og det litt merkelige forholdet de hadde. Stein var den sterke og kunstneriske, mens Toklas var den oppoffrende kvinnen som administrerte og organiserte Steins liv og virke. Vi får innblikk i Steins tilsynelatende litt infantile og nedlatende holdning til mange av dem hun omgås. Stein var åpenbart ingen enkel kvinne, og hun likte ikke å bli motsagt. Hun var selektiv, i The Paris Wife er det åpenbart at Hadley, Hemingways første kone, føler seg dårlig behandlet av Stein - hun var alltid henvist til Toklas - fordi hun bare var konen til kunstneren.

Stein og Toklas var begge jøder, dog hadde de fine dager utenfor Paris gjennom krigen. De hadde noen tvilsomme venner høyt oppe i nazi-apparatet som sørget for å få dem "fredet" og vel tatt vare på på alle måter. Dette problematiseres i boken og vi får en forklaring som kan ses i lys av blikket forfatteren har på disse to kvinnene.

I boken beskrives hvordan Toklas faller sammen og blir fratatt rettigheter og verdighet før hun dør. Arven etter Stein skal gå til nevøen hennes, med en klausul om at Toklas blir godt tatt vare på. Det blir hun ikke. En annen fasinerende historie er om professor Katz, den gang en ung stipendiat, som fikk inngående kontakt med Toklas. Han intervjuet henne i timesvis og forskere venter fremdeles spent på informasjonen han fikk. Men alt tyder på at Katz hverken vil dele eller publisere intervjuene han har fått med Toklas.

Dette er en fin bok som tildels klarer å gi et bilde av disse to kvinnene. Med tanke på hvor viktig Stein var - blant annet for Hemingway (før de ble uvenner), og hennes betydning for modernistisk litteratur, er dette en liten godtepose av en bok.

Anbefales! God bok!


10 kommentarer:

 1. Virkelig fin anmeldelse. Det høres ut som en super bok! Ikke minst hjelper den sikkert som du sier å danne et bilde av en fascinerende tid i både litteratur og kunsthistorien. Zelda og Scott Fitzgerald, Hemingway, Picasso og Dali. Jeg kjenner ikke spesielt godt til Stein, og fikk veldig lyst å lese denne boken!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en bok som bidrar til bildet av denne "kunstner-kolonien" i paris. Og filmen til W.Allen er også noe som bidrar.

   Slett
  2. ee cummings var jo også der, og var visstnok veldig påvirket av Gertrude Stein! Likte godt Woody Allens film.

   Slett
  3. Det visste jeg ikke! Jeg prøver å finne mest mest mulig litteratur om Stein og de som gikk hos henne. Og så vet jeg at jeg vil vite mer om Zelda Fitzgerald - hun høres ut som en meget sammensatt person. Jeg har Paris av Beevor (?) hjemme i Norge, den skal jeg lese med en gang jeg kommer hjem. Har du lest den?

   Slett
  4. Nei, har ikke lest Paris av Beevor, men vil gjerne. Leste en biografi om Zelda Fitzgerald av Milford for mange år siden, et fascinerende og tragisk liv, men selve biografien var ikke så god. Leste også en bok som var brev mellom Zelda og Scott. Hun er mer ikonisk og mystisk, men han var jo talentet og den karismatiske. Fra biografien om Zelda husker jeg henne bare som bortskjemt, usikker og ganske manipulativ, men igjen -- det kan ha vært akkurat den biografien. Det er en fascinerende periode jeg gjerne skulle visst ALT om! Tror det er en ny biografi om Zelda ute i disse dager, det tror jeg trengtes!

   Slett
  5. Den skal jeg forsøke å få tak i. Hemingway beskriver henne som insane. Du MÅ lese The Paris Wife hvis du ikke har lest den (husker ikke i farten om du har lest den?). Den er veldig god. Skal begynne på Hemingways women ganske snart, må ha mer etter å ha lest The Paris Wife :-)

   Slett
  6. Takk for tipset, har nettopp bestilt The Paris Wife :-)

   Slett
  7. Så bra!! Nå er jeg veldig, veldig spent på hva du syntes. Jeg fikk en anbefaling om en annen bok om henne på Amazon i dag, paris without end, the true story about Hemingways first wife. Men det holder med Hadley, jeg har bestilt hemingways women, da får jeg alle fire (fem med moren) mellom to permer :-)

   Slett
 2. http://knirk.no/2010/12/two-lives-janet-malcolm/

  :o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja - jeg visste at vi var flere som hadde vært på denne. Og jeg er helt enig med deg når du skriver at boken ikke får en lysten på å lese Stein's bøker.

   Slett