torsdag 8. mars 2012

Meredith Maran - a theory of small earthquakes

Knallbra bok fra Meredith Maran. Hun er en spennende forfatter bosatt i Oakland/Berkeley-området et sted. Boken handler om mange ting; det amerikanske samfunnet, særlig Nord-California, kjærlighet, tvil, håp, det å få barn, og ikke minst om valg.

Hovedpersonen er Alison. Vi følger henne fra 80 tallet og til i dag. Hun treffer Zoe, inngår et forhold med henne, flytter til Berkeley og lever et liv der.

Homofiles rettigheter er både sterkere og svakere i USA enn i Norge. I deler av USA er de veldig liberale, og Berkeley er ett av de områdene hvor det er greit for lesbiske og homofile par å vise sin kjærlighet offentlig. Samtidig er det sterke konservative og religiøse krefter i USA som arbeider for å hindre partnerskap, retten til å få barn og generelle rettigheter for ett-kjønns par.

Alle disse tingene blir belyst i boken. Og det som er glimrende er hvordan Maran gjør dette relevant, også for heterofile par. Alison velger det som best kan beskrives som en "middelvei", men hun tar valgene under press - både fra samfunnet og seg selv.

I boken er de Alison som trer frem, vi blir ikke så godt med de andre selvom de har sentrale roller. Det fungerer meget bra. Vi får også et godt innblikk i det amerikanske samfunnet - i hvert fall den delen av USA boken er skrevet fra: San Francisco, Berkeley og Oakland. Maran beskriver godt de fordommene som ligger og ulmer mellom farget og hvit, fattig og rik, republikanere og demokrater. Og ikke minst: the organic trend - her skal alt være økologisk.

Maran er en person som selv har tatt noen valg, etter hun ble skilt forelsket hun seg i en kvinne. Hun har skrevet flere bøker, blant annet en om hvordan hun trodde hun var utsatt for incest av faren, noe som viste seg å være feil. Hun er med andre ord en forfatter som våger å skrive om vanskelige og personlige ting.

Dette er en bok som setter seg under huden. Den er skrevet i en lett tone, kan leses som en fortelling og rommer mange "lag". Anbefales på det varmeste!

God bok!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar