fredag 9. mars 2012

Ernest Hemingway - A Moveable Feast. The restored edition

Jeg leste noe av Hemingway da jeg var veldig ung og syntes det var ok. Det siste året har han blitt reaktualisert for meg, av ymse grunner. For det første besøkte vi hjemmet hans utenfor Havanna, det var en opplevelse i seg selv. Så så jeg filmen Midnight in Paris,der Hemingway presenteres på en ganske festlig måte. For noen uker siden leste jeg om hans første kone, Hadley, i The Paris Wife, en bok som virkelig gjorde inntrykk på meg. Da jeg leste Two Lives, om Gertrude Stein, forsto jeg at jeg litterært har forelsket meg i den umulige, mannsjåvinistiske, troløse, fordrukne figuren Ernest Hemingway.

A Moveable Feast handler om årene i Paris. Det er en samling av korte fortellinger fra hendelser han opplevde og mennesker han traff. Blant andre Gertrude Stein. Hun kommer dårlig ut i min lesning. Han skriver vakkert om sin gode venn Scott Fitzgerald og, hans ikke så gode venn, Zelda Fitzgerald (ting kan tyde på at de to ender opp med å hate hverandre). Beskrivelsene har gir av Paris er av en annen verden. Og han skriver om Hadley og bruddet med henne. Jeg er tilbøyelig til å tro at hun var den store kjærligheten. Men det akter jeg å finne ut gjennom andre tekster om han og av han.

Hemingways skrivestil er tilgjengelig, ettertenksom og presis. Man blir nesten litt beruset av å lese han, kanskje fordi det alltid er en flaske vin eller scotch på bordet der han sitter. Sammenlignet med mange av de andre han skriver om klarte han seg rimelig bra ganske lenge - før alkoholismen, depresjoner og demoner tok han.

A Moveable Feast er intet mindre enn fantastisk. Jeg har funnet en "ny" favorittforfatter - han elsket Paris - det var og ble hans favorittby, reiste til Cuba og forelsket seg i jakt i Kenya. Jeg gleder meg til å lese safaribeskrivelsene hans, tekstene hans er både personlige beretninger, (litteratur og kunst)historie, tekster om det å skrive og fantastiske reisebeskrivelser.

Anbefales! God bok!

4 kommentarer:

 1. Ja, Hemmingway er det grunn til å vende tilbake til og 'A Moveable Feast' har jeg ikke lest, så takk! En favoritt hos meg er 'The Nick Adam's Stories', men du kjenner vel boken?

  SvarSlett
 2. Noop - og det er det som er så snadder! Jeg har vært helt tradisjonell, lest den gamle mannen og havet og snøen på Kilmanjaro. Nå ligger Green Hills of Africa og Islands in the stream på vent her hos meg. Jeg kommer til Nick Adams også, skal bestille det mens jeg er her. Hjemme har jeg samlede noveller på norsk - en murstein av en bok. Dette kan bli en fantastisk sommer!

  SvarSlett
 3. Jeg skulle gjerne ha bodd i Hemingways hus. Men jeg ville straks ha fjernet dyrehodene på veggene.
  Synd at man ikke kan komme inn i huset, men må stå utenfor vinduene og glo.

  SvarSlett
 4. Det er fascinerende å følge Hemnigway-perioden din, og veldig inspirerende! Jeg gleder meg til å lese mer av ham også, har ikke lest ham på mange år.

  SvarSlett