tirsdag 7. juli 2009

Havfruestolen - Sue Monk Kidd

Sommerlitteratur kan gjerne være lett litteratur - og denne boken er en typisk representant for den lette, greie litteraturen.
Litt lett etter min smak, men jeg forstår at hun har mange - sikkert kvinnelige - tilhengere. Det er den samme damen som skrev den kritikerroste Bienes hemmelige liv som jeg ikke har lest, og antageligvis ikke kommer til å lese.
Jessie Sullivan er kunstutdannet, men ikke aktiv kunstner. Hun er gift med en psykiater, som etter sigende både er pen, oppmerksom, klok og omsorgsfull. Sammen har de en datter som har begynt på college. Datterens fravær skaper tydeligvis disharmoni i Jessies liv, noe som blir forsterket når hun får beskjed om at moren har kuttet av seg fingeren (!) med en kjøttøks. Fortvilet reiser Jessie til øya hun er oppvokst, for å ta seg av moren. Gamle historier dukker opp, Jessie forelsker seg i en munk (!), og hun begynner å tegne igjen. Havfruer. Hun tegner og maler havfruer i alle varianter.
Fortellingen konsentreres om et noe eksentrisk kvinnefellesskap. Og som seg hør og bør er dette kvinner som bærer sine (tragiske) historier med verdighet. Fellesskapet bidrar til økt forståelse for sitt eget liv og sin egen skjebne. Som sagt, lett sommerlitteratur som er grei å putte i vesken på vei til stranden.
Anbefales? Jeg vet ikke helt - men Kidd har tydeligvis slått an hos en rekke lesere, så det blir vanskelig å ikke anbefale den. Den blir ikke stående som den store leseropplevelsen hos meg, men dette var helt greit.
God bok!

6 kommentarer:

 1. Jeg synes denne boka var grusom. Jeg leste - og elsket - "Bienes hemmelige liv", men denne her synes jeg var platt og flau. Hvis du bare leser denne, og ikke får med deg Bienes..., får du et feil inntrykk av Monk Kidd - eller kanskje feil inntrykk av oss som likte Bienes... Den stiller nemlig i en helt annen klasse, selv om også den handler om et kvinnefellesskap.

  SvarSlett
 2. Aha, nå skjønner jeg hvorfor moren min har tenkt å lese Sue Monk Kidd.

  SvarSlett
 3. Jeg synes Bienes hemmelige liv er en utrolig god bok, og jeg tror nok ikke den kan sammenlignes med denne, men Havfruestolen står i hylla mi og jeg lurer på om jeg skal lese den i sommer, eller ikke.. Takk for god anmeldelse :)

  SvarSlett
 4. Der var du tilbake igjen :) Jeg ble varmt anbefalt Bienes hemmelige liv og likte boka veldig godt. Jeg angrer ikke de timene jeg brukte på den. Ei varm og god bok. Full av forventning gikk jeg i gang med Havfruestolen, men den er platt i forhold, synes jeg. Litt intetsigende?

  SvarSlett
 5. Ok :-) Jeg skal lese bienes hemmelige liv!

  SvarSlett
 6. =) Enig med resten her - kom meg aldri lenger en de 20 første sidene i Havfruestolen... Mens Biene ble slukt fort og grådig (filmen er forresten også veldig fin...)

  SvarSlett