lørdag 18. juli 2009

Dans, dans, dans - Haruki Murakami

Herre Jeremia - denne mannen er helt og holdent genial! Dette viste seg å være fortsettelsen av Sauejakten, og boken når helt vanvittige høyder.

Det er den samme navnløse fortelleren, fire år etter vi treff han sist. Han lever det samme livet, men drømmer om at piken med de vakre ørene tilkaller han. Han reiser tilbake til hotellet de bodde sammen på, for å nøste opp i hva som har skjedd.


Hotellet har siden sist blitt transformert til et nytt, moderne, luksushotell. Men i dette hotellet befinner også det gamle, opprinnelige hotellet seg.

Dette er et eventyr av tilfeldigheter som ikke er tilfeldigheter, sammenhenger som er og ikke er sammenhenger. Jeg har ikke ord for å beskrive en leseopplevelse av denne typen. Jeg er intet mindre enn henrykt.

Nå skal jeg kaste meg over enda en Murakami. Det hele skal toppes med en gjenlesning av What I talk about when I talk about running.

Anbefales helt hemningsløst, men les de i riktig rekkefølge!!

GOD BOK

7 kommentarer:

 1. Jeg har ennå ikke lest noe av Murakami. Men det må jeg gjøre noe med, siden så mange hever ham til skyene.
  Hvor bør jeg begynne? Kafka på stranden?

  SvarSlett
 2. jeg ville startet med sauejakten, deretter hadde jeg tatt dans, dans, dans, for så å lese trekkoppfuglen. Etter det er det bare å surfe videre. Novellene hans er også bra, men det er romanene som virkelig er til å sette kryss i taket av. Du har noe å glede deg til!!!

  SvarSlett
 3. hei dispolitt, jeg ville heller begynt med Norwegian Wood eller Vest for solen, syd for grensen - men det er kanskje fordi jeg selv leste dem først. Sauejakten er nemlig litt mer absurd, men hvis du først er blitt hektet på mUrakami (slik man blir av de to jeg anbefaler), sluker man deretter alt. Novellesamlingen Etter skjelveter også veldig bra, og Kafka på stranden er en liten perle når man først kommer inn i den. God reise!

  PS janke: det er så vanskelig å legge igjen kommentarer her - er det bare min maskin, eller tar det alltid lang tid (jeg må bekrefte mange ganger og så vente til den er "godkjent")? Godkjenner du alle kommentarene før de blir lagt ut, er det derfor det tar så lang tid før de dukker opp?

  SvarSlett
 4. Heklehatt!
  Ja, jeg godkjenner de - så jeg leser kommentarene før de legge ut. Jeg har litt ustabil nett-tilkobling akkurat nå, så det kan ta litt tid før kommentarene publiseres.
  Janke

  SvarSlett
 5. Jeg har veldig lyst til å lese What I talk about when I talk about running, men det aner meg at jeg bør lese flere andre Murakami først. Som heklehatt tror jeg at det var bra for meg at jeg startet med Vest for solen, syd for grensen. Jeg som egnetlig ikke er tilhenger av absurd, uforklarlig litteratur. Men det rare er at Murakami får det til på bli greit. Som i After dark.

  SvarSlett
 6. Jeg synes at "What I talk about when I talk about running" er en bok man kan overse om man ikke er en hardkokt fan.

  Av alle bøkene jeg har lest er "Kafka on the shore" den jeg anser som den beste startsboken. Den er passe absurd, men samtidig dristig og sexy. Dessuten er de pararelle historiene gripende.

  Hvis man bare skal ha seg en smakebit før man begir seg ut på noen av bøkene, kan jeg anbefale noen kortere tekster man kan søke opp på google:
  "On seeing the 100% perfect girl one beautiful april morning" og "The Wind-up bird and the tuesday woman". Ordentlig snacks!

  SvarSlett
 7. Jeg er ikke helt enig med Alexander, jeg syntes at what I talk about... er en viktig kommentar til alle de andre bøkene han har skrevet. Men nå er jeg et hardkokt fan, så dette blir en veldig subjektiv vurdering :-)

  SvarSlett