torsdag 12. februar 2009

Drømmen om Europa - Rune Eraker


I morgen åpner utstillingen Drømmen om Europa. Det er fotografen Rune Eraker som stiller ut bilder i Nobels fredssenter lokaler på Rådhusplassen i Oslo.
Eraker lar oss møte mennesker mellom 13 og 30 år fra Algerie, Cuba, Marokko, Norge, Romania, Tyrkia, Uganda og Zambia. Felles for disse menneskene er at de alle sammen ser sin fremtid og sitt liv i forhold til en drøm om Europa.
Bildene i denne utstillingen skiller seg fra tidligere bildere av Eraker ved at de denne gangen ikke er like "brutale" - i betydningen at dette er historier om mennesker som drømmer, og har håp om et bedre liv ett annet sted enn der de befinner seg. Bildene har en sårhet over seg. Eraker sier selv:
Drømmen om Europa er et forsøk på å se vår virkelighet fra et annet ståsted. Fra ståstedet til unge mennesker som står utenfor og som drømmer om noe annet enn det de har"
Bente Erichsen, direktør for Nobels Fredssenter sier om Eraker:
Rune Eraker er en fotokunstner som opererer i spenningsfeltet mellom kunst og politikk, og ofte er politiske situasjoner eller strømninger drivkraften i hans arbeid. Så også i drømmen om Europa.
Det er en flott utstilling, noen vil kjenne igjen noen av historiene fra Dagbladets Magasinet, der Eraker har vært bidragsyter.
Utstillingen gjør et sterkt inntrykk, og den gir gode perspektiver på situasjoner som ofte omtales nedlatende og mangel på empati i media. Og blant politikere. Den peker på mangelen av grunnleggende menneskerettigheter i en rekke land.
Bildeserien fra Marokka tar oss rett inn i virkeligheten til Laila i Gullfisken, bloggomtalen kan du lese her.
Er det en utstiling du bør få med deg i år, så er det denne. Linken til Nobels Fredssenter finner du her. I tillegg til utstillingen foreligger bildene og historiene i bokform.
Anbefales!!
BIlde lastet ned fra Nobel fredssenter sine nettsider

1 kommentar:

  1. Jeg vil ha ut ''evig vurdering'' Paris av , men finner ikke ..

    SvarSlett