tirsdag 10. februar 2009

Forhekset af Foucault - Patricia Duncker


Dette er en bok man som leser blir "forhekset" av. Jeg klarte ikke å stoppe da jeg først hadde startet. To meget sene kvelder i ren henrykkelse. Dette er moro lesning.
Historien er komplett usannsynlig. Og ubetalelig morsom lesning. Jeg er svak for Foucault, og var i utgangspunktet litt skeptisk til å lese om han i romanform. Men det var ingen fare - han er kun en bi-person, og det meste av det som står skrevet om han (i faglig betydning) kan enten ignoreres (for de skeptiske) eller tas for god fisk. Dette er en roman - og alt er fiksjon.
Boken handler om den unge lovende litteraturstipendiaten som skriver en avhandling om Paul Michel. Michel er en fransk, homofil forfatter som skrev obskøne bøker, levde på kanten av det sosiale og som endte opp på galehus i Frankrike. Den unge lovende forelsker seg i en medstipendiat, Germanisten som skriver om Schiller. Hun proklamerer at en forsker skal forelske seg lidenskaplig i sitt studieobjekt. Hvis ikke blir det ingen god forskning.
Den unge stipendiaten bestemmer seg for å finne sin litterære helt og reiser fra Cambridge til Paris. Jakten har startet og scenene fra biblioteket er ubetalelige. Kjipe, skeptiske, autoritære og på toppen av det hele: franske, bibliotekarer. Vår unge venn finner til slutt Paul Michel - og fra nå av tar det bokstavelig talt helt av.
Jeg har kost meg "glugg ihjel"! Beskrivelsen av stipendiattilværelsen, den overbærende veilederen som overhodet ikke gjør det han skal gjøre - han veileder i hvert fall ikke. Studietilværelsen, forelskelsen(e), all røykingen - jeg savner det gode 80-tallet da vi røykte, leste og diskuterte og trodde på det vi var og gjorde - beskrivelsene av Frankrike, alt dette gjorde det vel verdt å lese boken. Til tross for helt usannsynnlige sammenhenger og "komplott". Jepp - dette fungerer som bare det.
Boken er ikke i norsk oversettelse, jeg bestilte den danske på Tanum Bok. Kunne like gjerne bestilt den engelske utgaven, men skulle bestille andre danske bøker, så da gikk denne i samme bunken.
Anbefales!!
God bok!!

6 kommentarer:

 1. Jeg har også lyst til å kose meg glugg ihjel. Så boka er notert. Men det får vente. Jeg har brukt altfor mange kroner på bøker i det siste.
  En annen ting: Hvis det var du som sendte meg avis-utklippet om Thomas Bernhard, så takker og bukker jeg.

  SvarSlett
 2. Takking og bukking mottatt. Fornøyelsen er på min side!

  SvarSlett
 3. Høres ut som en flott og morsom bok - som jeg aldri hadde hørt om.

  SvarSlett
 4. Jeg hadde heller ikke hørt om den - leste om den i bloggen til Hermia.

  SvarSlett
 5. Och Hermia har den fortfarande oläst...men så kommer det inte att förbli! Din text om boken väcker stor stor nyfikenhet!

  SvarSlett
 6. Utläst! Japp, bra bok det där...

  SvarSlett