tirsdag 17. februar 2009

Fire dage i marts - Jens Christian Grøndahl

Jeg er en svoren fan av Grøndahl. Alle bøkene hans er ikke like gode, men jeg hadde håpet at denne falt ned på riktig side. Fire dage i marts handler om den vellykkede arkitekten Irene Dreyer. Hun er skilt og befinner seg i Stockholm med jobben, da politiet ringer fra København. Hennes 15 år gamle sønn, Jonas, er annholdt av politiet for å ha sparket og slått en muslimsk gutt. De påfølgende fire dagene er turbulente for Irene Dreyer, og hun går inn i en eksistensiell stemning. Dette fører til et "oppgjør" med seg selv og de valgene hun har tatt så langt i livet.

Settingen er som følger: Irene Dreyer var lykkelig gift med sin Anders, og de hadde et godt liv som småbarnsforeldre for lille Jonas. Da sønnen er 7 år treffer Irene en 20 år eldre, gift mann, som hun innleder et forhold til. Den eneste forklaringen på dette valget er at elskeren, Frank, er dynamitt i sengen. Så fyrrig er denne Frank at Irene Dreyer rømmer fra mann og barn, med de traumene det medfører for Jonas og Anders. Vi møter Irene Dreyer 8 år senere - Anders er gift og har to barn i Sverige, Jonas har et svært dårlig forhold til sin mor, og Irene Dreyer har et komplisert forhold til alle hun omgås. Fremdeles er hun elskerinnen til Frank.

Vel. Dette er en bok fylt til randen av ekstremt selvopptatte, usikre, egoistiske og infantile personer. Irene Dreyers mor, bestemor, far, elsker, sønn (han er tilgitt - tenåringer har det fælt), og selvsagt den superegoistiske Irene Dreyer herself. Jeg leser denne boken som en slags politisk korrekt kritikk av foreldrerollen/voksenrollen - særlig mødrene - i dagens akk så sammensatte samfunn. Men Grøndahl makter ikke prosjektet, karakterene blir karikaturer, linjene i boken blir altfor tydelige, mye blir forutsigbart på en banal og nesten pompøs måte. På slutten av boken blir Irene Dreyer offer for den muslimske guttens brødre og venners vrede - og teksten kores nesten av Siw Jensen i bakgrunnen. Uff og akk.

Omslaget på boken er en katastrofe: bildet av kvinnen i den grusomme blusekjolen gir ingen assosiasjoner til den Irene Dreyer som beskrives i boken.

Det skal sies at en dårlig Grøndahl ikke er det samme som en dårlig bok. Sammenlignet med de andre jeg har lest ble dette ingen høydare - men har du ikke lest Grøndahl tidligere skal du ikke ha betenkligheter med å lese denne. Jeg ser at dette virker selvmotsigende, men slik er det. For meg falt boken ned på feil side, men jeg er fremdeles stor fan av Grøndahl. Derfor: anbefales.

God bok!

5 kommentarer:

 1. Jeg liker at man "pusher" yndlingsforfatterene sine! :-) Selv har jeg bare lest "Virginia" av Jens Christian Grøndahl - og det er flere år siden. Hvilken side falt den ned på for deg? (Om du har lest den da?) Selv husker jeg den som en søt, nostalgisk liten sak. Poetisk og litt novelleaktig.

  SvarSlett
 2. Jeg likte Virginia, men syntes ikke den er en av de beste. Taushet i oktober er den absolutte favoritten. men som sagt: alt av han anbefales :-)

  SvarSlett
 3. Etter at jeg leste boken har Irene Dreyer tatt masse plass i hodet mitt. Jeg har tenkt uforholdsmessig mye på hun - noe som kjennetegner en god leseopplevelse. Jeg har altså et ambivalent forhold til boken :-) Jeg syntes karakterene er for overtydelige - alikevel fortsetter Irene Dreyer å leve sitt eget liv i hodet mitt...

  SvarSlett
 4. Fascinerende når romanpersoner ikke lar leseren slippe unna selv når siste side er lest. Jeg har opplevd det selv noen ganger.

  Du får meg til virkelig å bli nysgjerrig på å lese mer av Jens Christian Grøndahl. "Virginia" var grei nok, men jeg opplevde ikke noe umiddelbart Grøndahl-sug etter den til å lese mer av ham. Kan hende begynte jeg på feil bok, tenkte jeg nå, og noterer både denne og ikke minst "Taushet i oktober".

  SvarSlett
 5. veldig bra!!! jeg fikk ikke tak i norske utgaver og måtte bestille på nettet. Virginia er helt grei, men sjekk dette blogginnlegget, der promoterer jeg mine favoritter :-)
  http://jegleser.blogspot.com/2009/01/jens-christian-grndal.html

  SvarSlett