tirsdag 20. mai 2014

Naomi Wood - Mrs. Hemingway

Naomi Wood tar utgangspunkt i Hemingways historie og bygger en fortelling på en til dels krydret og utvidet virkelighetsbeskrivelse. Hun starter i historien om trekantdramaet mellom Hadley, Fifi (Pauline Pfeiffer) og Ernest, følger Mrs Hemingway nummer 2 til Florida, introduserer Martha Gellhorn (kone 3) for å avslutte med Mrs hemingway 4, Mary Welsh.

Det kan sies mye om denne boken, først og fremst at det er lite trolig at lesere som ikke kjenner historien om Hemingways kvinner klarer å få en helhetlig forståelse av hva som skjer og hvorfor. En annen ting er at Martha Gellhorn på sedvanlig vis ikke får en rettferdig fremstilling i boken. Når hun forteller om møtet mellom Martha og Mary i Paris er det en ganske provoserende skrøne hun serverer.

For spesielt interesserte er det en ok bok, men for dem som ikke vet så mye om Hemingways kvinner anbefales en av hovedbøkene hun bygger historien på, The Hemingway Women av Bernice Kert.

Boken er ikke et bidrag til Hemingway-interesserte, til det er den for lettbent og den tenderer mot å være på kanten av det spekulative.

Anbefales ikke.

2 kommentarer:

  1. Det gikk opp for meg når jeg leste dette at jeg vet veldig lite om Hemingway. Har bare lest Den gamle mannen og havet (eller noe sånt...) Kanskje jeg skal prøve meg på Bernice Kert sin bok for å bli kjent med ham. Er det en annen av Ernest sine bøker du kan anbefale?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja - det er mye som er bra. Novellene hans finnes på norsk (Gyldendal) og når du har lest Bernice Kerts bok + The Paris Wife er det strålende å gå over på A Moveable Feast. God lesning!

      Slett