torsdag 18. oktober 2012

Dubrovnik, Kroatia



I boken "Dubrovnik" siterer Vigdis Hjorth forfatteren JG. Ballard som skriver at å reise, er en illusorisk flukt fra middelklassens uutholdelige kjedsomhet. I helgen har jeg tatt en illusorisk flukt tilbake til Dubrovnik. Det er 20 år siden sist og den gang var Dubrovnik en bombet by. Den gangen var jeg i gamlebyen sammen med en medreisende, og jeg har fremdeles bildet av oss to, helt alene, på hovedgaten Stradun i gamlebyen. Da kvelden kom og vi var tilbake hos kroaten som ga oss husly hadde vi utsikt over buktene rundt byen og det var nesten uvirkelig å se det røde, lysende, brennende punktet i fjellsiden der en granat nettopp hadde falt.



Flott ustikt over byen fra muren

Forrige gang var Dubrovnik kun et mellomstopp, vi var på vei inn i Bosnia og sammelignet med krigsherjingene der var Dubrovnik nesten uskadet.

Denne gangen er Dubrovnik målet for reisen, byen er gjennombygget og krigen er historie. Jeg er turist og jeg tilhører på alle måter middelklassen. I verdenssammenheng tilhører jeg, og vi, den absolutte overklassen.

Vandring på bymuren
Tett i tett


For en turist er det først og fremst gamlebyen som er spektakulær i Dubrovnik.  Opprinnelig var Dubrovnik en egen republikk, et møtepunkt mellom øst og vest. Byen het opprinnelig Ragusa, var antageligvis en gresk koloni (kanskje en polis, de typiske gamle greske bysamfunnene) og etablert på 700-tallet. Byen var delt i to og halve delen var en øy. På et tidspunkt ble kanalen som skilte øyen fra fastlandet fylt igjen - på det punktet som nå er hovedgaten i gamlebyen.

Gate sett fra muren

Hage sett fra muren

En av de mange smauene i gamlebyen


I dag bor det ca 1500 mennesker i gamlebyen. mange har solgt leilighetene sine til turister, guiden vår fortalte at salget av en leilighet i gamlebyen gjorde selgeren økonomisk i stand til å kjøpe tre leiligheter utenfor bymuren.

Den gamle havnen. Byen var kjent for å lage gode båter. De ble laget inne i hallen med de tre buene du ser på bildet. Under bygging ble buene dekket av murstein for at ingen skulle få vite hemmeligheten bak byggingen av båtene. Bilde tatt fra muren.


Byen ligger som en skål, omkranset av bymuren. Denne har to innganger som ble stengt hver kveld, for å hindre inntrengere. Bymuren er høy, noen steder 25 meter og nesten 2 km lang. Når du går på muren ser du ned i byen - noen steder ser du rett inn i husene til dem som bor der. Byen har trange gater og mange hager. Gatene var laget så trange og mange for å lufte, og byen var ikke plaget av lukt fra den åpne kloakken og vannsystemet sånn som det for eksempel skal ha vært i Pompei.

Dubrovnik sett fra hotellet vi bodde på, Hotel Villa Dubrovnik

Vigdis Hjorth tilbringer mye tid i Dubrovnik og har skrevet i Spartacus' serie Forfatternes Guide. Dette er en god bok om Dubrovniks historie - dog litt utdatert på nåtid. Boken ble utgitt i 2005 og Dubrovnnik var ikke like lett tilgjengelig den gangen som nå. I dag flyr både SAS og Norwegian direkte til Dubrovnik fra Oslo, flyturen tar 3 timer.  I kroatisk Kona tilsvarer 1 norsk krone, og prisnivået er rimelig sammenlignet med det vi er vant til fra Norge.




Når du besøker byen anbefaler jeg deg å bruke de lokale for å få en omvisning i gamlebyen. Det er så mye spennende historie som det er verdt å få med seg og du kan leie guider som viser deg rundt. De viser deg også hvor dukan handle autentiske Kroatiske varer.

Shopping i Dubrovnik

Dubrovnik er en destinasjon som passer for alle. Den enslige globetrtotteren, kjæresteparet, venner og ikke minst barnefamilier. De fleste småbarnsforeldre går gjennom en periode der borger, middelalder og ruiner er spennende temaer og da er Dubrovnik helt super. For foreldre med litt eldre barn er byen et godt sted å være og oppleve sammen. Hvis du er interessert i å gå i fjellet er dette et område som tilbyr fine turer.

Vi reiste i oktober, og dette var den siste helgen for den offensielle turistsesongen. Det var lite folk i byen, vannet i havet var fremdeles 24 grader og solen varmet. jeg kan tenke meg at det blir ganske fullt i løpet av sommeren, og at det kanskje er optimalt å reise om våren eller høsten.

Du kan leie i alle prisklasser. Vi bodde på Villa Dubrovnik som ligger 5 minutters gange fra gamlebyen, med en fantastisk utsikt mot byen, svømmebasseng og helt ned mot sjøen. Om sommeren fraktes gjestene til gamlebyen med båt fra hotellet. Hvis du ønsker å bo i gamlebyen kan du leie privat eller ta inn på et av flere hoteller.

I tillegg til Hjorts bok hadde jeg med meg Topp 10 Dubrovnik. Jeg kunne med fordel tatt med meg mer utfyllende reisehåndbøker. I gamlebyen har de mange bokhandlerne godt utvalg av engelskspråklige bøker om Dubrovnik.

Dubrovnik er en nydelig by og et godt alternativ til mange av de andre europeiske byene.

Anbefales - god tur!

6 kommentarer:

  1. Takk for turen og flotte bilder fra en spennende by som jeg ennå ikke har fått besøke :o)

    SvarSlett
  2. Så spennende reportasje! Jeg var i Dubrovnik på interrail på slutten av 70tallet. Husker enda gamlebyen som veldig vakker.
    Litt skremmende det du skriver at turistene kjøper leilighetene og derved fortrenger urinnbygerne. Jeg fikk skikkelig lyst til å reise tilbake dit en dag, det har jo skjedd mye der!
    Takk for flott inspirasjon.
    Ingun

    SvarSlett
    Svar
    1. Kleppanrova: det har skjedd mye der, ja. Og nå er det så enkelt å komme seg dit. Vel verdt en tur!

      Slett
  3. Takk for turen. Både min yngtse sønn og min var har vært begeistret i Dubrovnik, men enda ikke jeg. Har boken til Hjort, i påvente av en tur dit en dag.
    Gyldendals 10påtopp, er fine bøker, som jeg kjøper og samler på når jeg reiser til nye steder..

    SvarSlett
    Svar
    1. Enig med deg, 10 på topp er veldig gode, særlig når en har lest seg litt opp på forkant ved hjelp av litt mer utfyllende reiseguider.
      Du får ta med deg mann og sønn - en deilig vår tur neste år?

      Slett