tirsdag 10. juli 2012

Herman Koch - Sommerhus med svømmebasseng

En knallgod bok fra Koch. Jeg likte ikke den forrige så godt, men denne sitter som et skudd. Koch trekker igjen opp et moralsk dilemma og spørsmålet er hvordan vi takler etiske situasjoner når vi selv rammes av urett.
Hovedpersonen i boken er lege, gift og med to døtre. Han er åpenbart litt i overkant liberal med reseptene og kombinert med en evne til å få pasientene til å føle at han lytter og forstår gjør dette han til en populær lege. Han har en stor pasientgruppe fra kulturlivet og en av disse er en skuespiller som han får en form for personlig forhold til.
Tittelen henviser til en invitasjon legen og hans familie får, de skal tilbringe deler av sommeren i skuespillerens leide sommerhus, som altså har svømmebasseng.
Det etiske dilemmaet oppstår når legens 13 år gamle datter blir voldtatt. Koch skriver overbevisende om legens reaksjoner på hendelsen og beskriver hvordan han blir dypt preget av hendelsen. Før og etter øyeblikket som påvirker alt, også legens vurderingsevne. Han mener at han vet hvem som har voldtatt datteren og når denne kommer til han med en kreftsvulst tar legen en avgjørelse som er skjebnesvanger for både han og pasienten.

Boken har skapt stor debatt i Nederland. Den kan også leses som et innlegg i diskusjonen om dødsstraff: har vi rett til å drepe andre, og har staten (eller autoriteter - i dette tilfelle legen) rett til å ta så store beslutninger. Og ikke minst, vet vi at det er rette mannen som blir drept.

En virkelig god bok og ikke på langt nær så kynisk og hard som den forrige boken hans, Middagen. I Middagen er det også barna som har en sentral rolle i dilemmat som presenteres. Hovedpersonene i den siste boken er på sett og vis mer likanes til tross for sine skrudde holdninger og mangel på integritet. For mitt vedkommende er det to store spørsmål som stilles i boken. For det første om legen har rett til å drepe, for det andre datterens situasjon. Blir det bortforklart som et valg og hvis det gjør det: kan et barn stå ansvarlig for et overgrep. Jeg mener, i begge tilfeller, at nei - en lege skal, uansett, ha sin pasients beste som det primære og et barn kan aldri ansvarliggjøres for mangel på grensesetting, det er det de voksne som har ansvaret for.

Anbefales.
God bok!

10 kommentarer:

  1. Tusen takk for fin omtale:-) Jeg har ikke lest noe fra denne kanten,men har blitt anbefalt den som heter Middagen som ikke falt helt i smak hos deg.Men etter at jeg har lest det du har skrevet her så er definitivt forfatteren en som må sjekkes ut litt. Ha en fin dag videre:-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg holder en knapp på denne - men det er veldig mange som likte Middagen. Så det blir litt smak og behag. Men som sagt, jeg syntes personene ble litt mer troverdige og dilemmaet som trekkes opp er veldig bra. det er det for så vidt i middagen også, men hovedpersonene var ikke like lett å identifisere seg med for meg.

      Slett
  2. Så ålreit å høre at du likte denne boka! Jeg likte den forrige også, og tror nok jeg tar med meg denne til Kreta om to-tre uker. :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Kreta! Så deilig. Kos deg med boken der - by the pool :-)

      Slett
    2. ;-) Takk! Ja, det blir bare helt herlig etter denne begredelige sommeren rent værmessig! Kommer til å dypdykke i bøkenes verden og bli der!

      Slett
  3. Å, denne må jeg skaffe meg. Jeg leste Middagen og ble ganske skuffet for den virket så spennende og ikke minst utfra sammenligningen med Festen. Jeg ble glad når du sier denne er bedre for jeg synes utgangspunktet til forfatteren virket interessant, men som deg at den ble for grunn og ussansynlig.

    SvarSlett
  4. Etikk som tema er ofte etterspurt i forbindelse med undervisning og skriveoppgaver - takk for fint tips! Når det kommer til noen som rammer våre egne, er det forståelig at man vil ramme dem tilbake - som i dette tilfellet. Dette er et tema man alltid kan få interessante og verdifulle dialoger rundt.

    Ha en fin "lillelørdag" : )

    SvarSlett
    Svar
    1. Enig. Og jeg tror det er viktig at vi tar de samtalene og går inn i de vanskelige dialogene. Litteratur er ofte en måte å åpne opp for vanskelige ting som berører oss, vi får mulighet til å utforske tenkte situasjoner.

      Slett
  5. Hyggelig å se at flere verdsetter Koch....jeg likte begge romanene jeg har lest av han; men jeg må innrømme at de også gir en en slags urovekkende, creepy følelse.....spennende lesing på linje med en god kriminalroman - I tillegg til engasjerende spenning, får man en del alvorlige etiske dilemmaer å tenke på underveis - og ikke minst i etterkant.

    SvarSlett