fredag 20. juli 2012

Filmsommer

Jeg har hatt veldig lyst til å se "Tree of Life" og "Melancholia" og hva passer bedre når dønningene slår mot svabergene enn å legge seg under dynen med en god film. Jeg startet med Tree of Life av Terrence Malick. Den handler om en mann (Sean Penn) som ser tilbake på oppveksten sin. Han vokste opp i en typisk amerikansk familie, antageligvis på 50 tallet, har to brødre og meget tradisjonelle foreldre. Faren er autoritær og forsøker å lære sønnene sine at man må sørge for seg selv i livet. Den eneste man kan stole på er seg selv, og det gjelder å kjempe seg fremover slik at man kan "bli noen". Moren er mest opptatt av godhet, håp, å hjelpe hverandre og vokse gjennom relasjoner. Faren og moren kan forstås som en form for kamp mellom det gode og det onde - hvis en er villig til å trekke det veldig langt. Sønnen finner ikke mening i tilværelsen, og det er dette filmen i bunn og grunn handler om: hva er meningen med livet. Det er en nydelig film, mye eksperimentell filming som fokuserer på små, men avgjørende prosesser som at hjertet slår, jorden går i bane, vær og lignende.  Tematisk er filmen tung og filosofisk, med andre ord en film som får en til å reflektere over alt fra forhold til familie, hvem man velger å være og hvor betydelig man er eller kan være for andre mennesker og hvor ubetydelig hver og en er i den store sammenhengen.

Melancholia(Lars von Trier)  har litt samme tematikk og mye filming som minner om Tree of life. Her er historien at en planet - Melancholia - kommer farlig nær jorden. En av hovedpersonen (Dunst) lider av Melancholia , og er et bilde på det triste og grunnleggende i mennesket. Behovet for å høre til, ensomheten, meningsløsheten og verdien av å kunne være der for andre. Flotte bilder av stjerner, jorden og planeter. En fin og tidels skremmende filmopplevelse - særlig når havet slår utenfor vinduet, det blåser kuling og regnet trommer på flatt tak.

Anbefales på (typisk) norske sommerkvelder med kuling i kastene! For deg som vil lese mer om forståelsen av melankoli gjennom tidene anbefales den utmerkede og meget leseverdige boken til Karin Johannisson, "melankolske rom". Lenken til blogginnlegg om denne boken finner du her.

God film og god bok!

3 kommentarer:

 1. Har også The Tree of Life som en av filmene jeg har lyst til å se, og nå etter å ha lest din omtale, tror jeg dette er en film som jeg lommer til å like : )

  Lars von Trier sine filmer styrer jeg dog etterhvert unna - blir for sært for meg.

  SvarSlett
 2. Har vært litt usikker på om jeg skal se denne filmen da den har fått en del dårlige kritikker. Var litt vanskelig å se om du likte den eller ikke. Hvis du skulle gitt den et terningkast, hva ville du da ha gitt den?

  SvarSlett
  Svar
  1. Begge filmene er spesielle, det kommer helt an på hva du liker. Jeg likte begge to veldig godt.

   Slett