lørdag 28. juli 2012

Chris Guillebeau - The Art of Non-Conformity

Chris Guillebeau, legg merke til navnet - dette er en mann vi kommer til å høre mer fra fremover. Han er en ung fyr som lever etter en motstrømsfilosofi, The Art of Non-Conformity.

Hvis en skal koke ned hovedbudskapet hans kan det sammenfattes i en setning: lev som du selv ønsker. Og legg til: alt er mulig med den rette innstillingen.. Og ikke minst: verden kan bli bedre og det er din oppgave å bidra til at den blir det. Det som i følge C.G er den rette innstillingen er at du for det første setter ord på hva du virkelig ønsker deg, for det andre at du gjør det du kan for å oppnå det du ønsker deg gjennom, og dette er det tredje, ved å gjøre det. Typiske eksempler fra boken er folk som tør å si opp en kjip eller utilfredstillende jobb, uavhengig av om det er en skikkelig drittjobb eller en prestisjepreget stilling som betaler godt.

Det som er kult med dette prosjektet - som han kaller for World Domination, du kan laste ned manifestet hans fra denne linken - er at det er en cocktail av mange gode "ting". Selve grunnlaget er å reise og utfra behovet for å reise viser han hvordan du kan reise billig, steder du kan jobbe frivillig mot kost og losji og hvordan du kan realisere fulltidsreising hvis det er det du ønsker.

For oss med barn og studielån ligger det et stykke inne å bare skulle reise avgårde på ubestemt tid og la familie og heim seile sin egen sjø. Men det er oppstemmende og moro å lese om C.G som i skrivende stund forsøker å oppnå planen om å besøke 150 land innen en bestemt tid. Og, dette er noe mange oss skulle ønske for våre egne barn, at de lot utdanning være utdanning, jobb være jobb, satt livet hjemme litt på hold og tok av i noen år før de etablerer seg og kommer i det samme sporet som foreldre og venner som var litt kjapp med å stifte familie.

Hele prosjektet startet som en blogg, og for oss bloggere er det mye å hente. Du kan se bloggen hans her. Boken er artig, men du kan kose deg like mye ved å surfe på bloggen hans pluss de andre meningsfellene han generøst introduserer oss for. Sum summarum: artig prosjekt som ønsker å "endre" verden, tror på å være rause og varme mot andre, inkludert fremmede, promoterer frivillig arbeid med barn uten foreldre - både tobente og firbente, og annet viktig og givende arbeid i hele verden. Som pedagog og med en sterk overbevisning om utdanningens viktige rolle for personlig frihet og mobilitet er det med litt bekymring jeg leser om hans (bortkastede) erfaringer med utdanningssystemet, men dette balanseres (nesten) over gleden  av å lese fra et slikt overflødighetshorn av overmot og optimisme.

Anbefales!

Under kan du se del 1 av ett intervju med C.G. Enjoy!


3 kommentarer:

 1. Takk for at du delte interessant informasjon om et spennende prosjekt. Og det er jo i grunnen så enkelt som han sier: Sette ord på hva man ønsker, og deretter jobbe for å oppnå det. Så enkelt, og så vanskelig...
  God helg!
  Lill-Karin

  SvarSlett
 2. kjempespennende bok for de unge.Flott at du kommer med slik info.
  Det er så viktig å komme seg ut og se verden som ung, jeg var heldigvis med på mye spennende. Men nå er det litt andre ting som gjør at man ikke kan hive seg ut i alt som forsikringer, strømregninger, hus, unger...osv
  Så å henge fast i lønns-slippen noen få år til må man!
  Ha en fortsatt fin sommer, hilsen Ingun

  SvarSlett
 3. Spennende! Det var mange gode budskap i denne teksten. Som du sier er det ikke så lett å forlate det vi har rundt oss og dra ut på reise, men jeg skulle ønske jeg hadde gjort det før jeg etablerte meg.
  Av de andre tingene han snakker om; å være rause, frivillig arbeid osv håper jeg at jeg klarer å inkludere det i mitt liv, men jeg tror jeg kunne blitt inspirert til å bli bedre!
  Flott tips!

  SvarSlett