søndag 12. juni 2011

Helene Uri - Kjerringer

Fire kvinner møtes på et kveldkurs i latin. En er latin-lærer, de tre andre er elever. Alle er et sted rundt 40, og alle har erfaringer med menn. Felles for dem er at de har erfaringer med menn som på ymse vis tråkker kvinner ned for å komme seg opp - ikke ulikt resten av oss andre med andre ord. Disse fire bestemmer seg for at det er på tide å gi disse mennene en lærepenge som svir. Og det gjør de med bravour!

Helene Uri har skrevet noen utrolig bra bøker tidligere, høydepunktet er De beste iblant oss - en knallbra bok om livet på Universitetet i Oslo. Hun har også skrevet Den rettferdige, som falt i smak hos denne leseren.

Kjerringer er en humoristisk, godt skrevet, på kornet bok. Jeg har ledd og skåret tenner, og mye av det hun skriver er - trosss et skrått blikk - desverre ganske så gjenkjennelig. Unge jenter som blir "forført" av menn, kvinner som blir forbigått av menn på arbeidsplassen, menn som er voldelige og menn som handler som om kvinner er noe som er mindre verdt enn hvilken som helst mann. Uri har en fantastisk scene om mennene som sporter av gårde i samlet flokk og om en drittsekk på Blindern. Uri er som tidligere amanuensis på Blindern godt bevandret i miljøet og hennes kjennskap til miljøet gjør at det er en fornøyelse å lese.

Jeg digger Uri, og jeg digger boken. Det er så bra, så morsom, så usannsynlig og allikevel så kjent og nært at det nesten er uvirkelig. Samtidig som boken er morsom og til å le av kan den leses som et innlegg i kjønnsdebatten. Det er desverre fremdeles slik at menn ofte oppfører seg dårlig mot kvinner, det er vi som blir voldtatt, tjener minst, får minst anerkjennelse for den jobben vi gjør og som fremdeles får ansvaret for å rydde ut kaffekoppene etter jobbmøte. I denne boken svarer en liten gruppe kjerringer med nøye planlagt hevn, og det er deilig å lese - jeg må innrømme at jeg kjenner en mann eller to som jeg gjerne unner sammen behandling.

Boken anbefales på det varmeste, både til de som regner seg som kjerringer og alle andre. Godt jobbet, Uri - kjør på videre. Vi vil ha mer!!

God bok!

14 kommentarer:

 1. Jeg venter i spenning på denne boka, kommer i disse dager i posten til meg :) Nå gleder jeg meg enda mer etter å ha lest omtalen din.

  SvarSlett
 2. Åh, en till norsk som verkar vara i min smak! Och jippi! På biblioteket finns en på svenska Honningtunger. Har du läst den?

  SvarSlett
 3. Jeg skal hente mitt eksemplar på torsdag - gleder meg!

  SvarSlett
 4. Hermia: jeg likte ikke Honningtunger. Jeg syntes den var ganske fæl. Men det er mange som liker den. Hvis du liker den skal jeg lese den igjen - med et nytt blikk :-)

  SvarSlett
 5. Jeg skjønner at jeg bare er nødt til å få lest denne boka i løpet av sommeren! Jeg avbestilte den fra Bokklubben fordi jeg syntes jeg hadde kjøpt nok bøker for en stund - men hadde altså ikke tenkt å avskrive denne boka. I likhet med deg elsker jeg Uris bøker!!!! ;-)

  SvarSlett
 6. Nå gleder jeg meg også. Innbilte meg at den har fått litt blandet kritikk, men etter dette innlegget er det som blåst bort;)

  SvarSlett
 7. Hei på du! Hvor ble det av stafetten vår ?

  SvarSlett
 8. Hei Geir - ja - hvor er stafettpinnen nå? Sist jeg så den var den hos Bai. Håpet du visste hvor den befant seg.

  SvarSlett
 9. Det var en veldig positiv omtale :)
  Jeg syntes også den var underholdende, og den anbefales gjerne kort tid etter at man har blitt utsatt for overtramp fra en eller flere menn.
  Liker språket til Uri (bortsett fra alle parentesene).
  Fin underholdning, til dels morsomme hevnaksjoner, selv om hevn neppe er noe godt svar. Vi har vel kommet litt lengre med likestillingen enn dette?

  SvarSlett
 10. Veldig postiv omtale :)
  På mange måter enig med deg - jeg likte latinen best.
  Det er en fin bok å ta fram hvis man har blitt utsatt for et overtramp, om det på jobb eller privat. Hevnaksjonene deres har et humoristisk tilsnitt.
  Jeg synes imidlertid det er merkelig at en moderne kvinne gjemmer bort en psykisk utviklingshemmet sønn, og skjuler at hun har hatt brystkreft. Det er mange år siden Wenche Foss gjorde sitt i forhold til disse tabuene... (også irriterer jeg meg en smule over alle de innskutte parentesene)

  SvarSlett
 11. Gleder meg til å lese den. Lurwr på hva jeg synes.

  SvarSlett
 12. Ble akkurat ferdig med boka nå. Men når ble rhamnousia først nevnt igjen? Det irriterer meg grenseløst at jeg ikke finner det igjen

  SvarSlett
 13. Opps, der kan jeg ikke hjelpe deg. Anyone?

  SvarSlett
  Svar
  1. Marie: likte du boken? Send en mail direkte til Uri hvis ikke du får svar - hun har egen nettside og jeg tar det for gitt at hun er tilgjengelig for oss lesere!

   Slett