mandag 27. juni 2011

Kate Morton - Tilbake til Riverton

Uten tvil en av årets sommerbøker for oss etternølere som har vegret oss mot denne boken i overbevisning om at dette var søtladet romantikk, en etterlignende og dårligere utgave av stolthet og fordom. Så feil kan man ta.

Det er mange bloggere som har skrevet om denne boken, for eksempel Knirk, og jeg er enig med alt hun skriver - dette er en knallbok!


 Boken handler om Grace som på aldershjemmet blir kontaktet av en filmskaper som lager film om familien som bodde på Riverton på begynnelsen av forrige århundre - altså tiden rundt første verdenskrig. Grace var tjenestepike på godset og kammerpike for en av de to søstrene boken handler om. Det er drama, kjærlighet, rikdom, sosiale fall, krig, dødsfall og selvmord vi får lese om. Grepet med å la en eldre kvinne fortelle fungerer veldig bra, og gir hele historien troverdighet.

Jeg ble grepet av boken. Kvinnenes stilling, det å være totatlt avhengig av og prisgitt menn, uten mulighet for et selvstandig liv, gjør inntrykk. Den gryende arbeiderbevegelsen, og skillet mellom herskapet og tjenerne - det er fasinerende lesning. Grace sin styrke, hennes hemmelighet - akk så tragisk - og tenkning om det som var, alt dette gjør dette til en både lettlest og kompleks historie.

For alle etternølerne: gled deg! Og heldigvis har damen skrevet flere bøker som også anbefales av Knirk og andre bloggere. Morton anbefales herved, både det som er lest og ulest!

God bok!

8 kommentarer:

 1. Jeg er enig med deg: etternølerne kan bare glede seg!

  SvarSlett
 2. Jeg har lest de to andre bøkene av Morton og holder på med denne nå, og starten lover godt :-)

  SvarSlett
 3. Og gled deg til Den glemte hagen, den er enda bedre :-)

  SvarSlett
 4. og jeg var på biblioteket i går og skulle låne den! Uææææææ! Den var utlånt. har hatt den i kikkerten lenge, og nå var jeg veldig klar. Men det kommer en tid til meg også. Lånte andre spennende saker i stedet;)

  SvarSlett
 5. Så fint at du likte den! Det er bare å glede seg til resten av Morton. Jeg er mer usikker på om du liker Riley, for den er mye mer platt - på mange områder. Stor forskjell.

  SvarSlett
 6. Gleder meg til å lese Kate Morton. Virker som om de fleste synes Den glemte hagen er best, så da er det vel best å begynne med denne og så bevege seg oppover:-)

  SvarSlett
 7. Denne har jeg ikke lest - ikke så rart, kanskje, siden jeg ikke har lest noe av Morton. Men i bokhylla står The Forgotten Garden og godgjør seg. Etter denne omtalen, ble den flyttet litt lenger opp i skal-lese-snart-lista mi :-)

  SvarSlett
 8. Eg begynte på denne boka for nokre år sidan, men etter drøye 150 sider utan å bli vidare engasjert, la eg ho bort. Det er sjeldan du anbefaler bøker eg ikkje liker, så eg blei nesten litt usikker på om eg har gjort eit dårleg val.

  SvarSlett