onsdag 29. juni 2011

Bernhard Schlink - Hjemkomsten

En voksen mann forføres av en historie om en mann som kommer hjem fra krigen. Alle trodde han var død, og når han ringer på hjemme åpner konen døren, to små jenter og hennes nye mann står der også. En tragisk hjemkomst med andre ord. Hjemkomst er som tittelen mer enn antyder tematikken i denne vakre og kloke romanen av fabelaktige Schlink som blant annet har skrevet den nydelige Høytleseren.

 Handlingen i boken tar oss gjennom andre verdenskrig og frem til like etter muren faller i Berlin. Fortelleren er en sympatisk mann med en komplisert historie, en mor som var kald og pragmatisk og en far han aldri ble kjent med. Gutten får vite at faren falt i krigen, men ikke før han blir voksen begynner han å stille spørsmål om sin egen historie.


Schlink skriver vakkert om litteratur, teori og filosofi. Boken er som et lite puslespill som gradvis settes sammen, sakte og sikkert. Mellommenneskelige forhold spiller som alltid i Schlinks bøker en sentral rolle, også spørsmålet om hva som er godt og hva som er ondt og hva mennesket er i stand til å gjøre.

Anbefales,
God bok!

4 kommentarer:

 1. Kult, høres lesverdig ut!

  SvarSlett
 2. Denne skal jeg lese. Så snart den er anskaffet. Skal også skaffe Høytleseren. Elsket filmen, så boka er trolig enda bedre. Det høres ihvertfall slik ut etter det jeg leser her...

  SvarSlett
 3. Har ikke sett filmen, Ståle, er så redd den skal ødelegge en fantastisk leseopplevelse. Den er på linje med Fred Ulmann, forsoningen. Har du lest den?

  Thomas: gled deg. Og hvis du ikke har lest Forsoningen av Uhlmann må du gjøre det!!

  SvarSlett
 4. Denne høyrest veldig fin ut! Eg har ikkje lese Uhlmann heller.

  SvarSlett