torsdag 3. april 2014

Amin Maalouf - Taniosklippen

Maalouf - for en fantastisk forfatter! Etter å ha lest De Forvillede måtte jeg ha mer. Tanios-klippen er en ganske annerledes bok, bygget litterært på en gammel krønike fra det gamle Midt-Østen, nærmere bestemt Libanon. Maalouf tar etter sigende utgangspunkt i sin egen familiehistorie, en faktisk hendelse der en patriark blir myrdet og "ufri fantasi" som forfatteren selv skriver i en note bakerst i boken. Han spinner på den historiske bakgrunnen for dette drapet, og byr på en fortelling som formelig bugner av dramatiske hendelser.

Vi møter et farverikt persongalleri i en liten fjellandsby. Alle forsøker å holde seg inne med den lokale sjeiken. Han er en rettskaffen og god mann, men har en svakhet for byens kvinner og jenter - noe som skal bidra til byens undergang.

Vi følger Tanios fra han blir født til han forsvinner som 19 åring. Han vokser opp i sjeikens palass, sammen med foreldrene som begge arbeider for sjeiken. Tanios opphav forblir uklart, ettersom moren Lamia - den vakreste av alle kvinner - i en periode har et litt for nært forhold til sjeiken.

Historien er lagt til perioden fra 1820 til 1840, i den perioden pasjaen i Egypt utfordrer sultanen i Istanbul. Dette førte til at engelskmennene og franskmennene engasjerte seg på hver sin side, og turbulente tider for befolkningen i regionen.

Maalouf skriver fantastisk godt, og de overasker meg ikke om dette er en kandidat til Nobels litteraturpris. Han har publisert mye og flere bøker er oversatt til norsk. Løp og kjøp - dette er glimrende litteratur!

Anbefales! God bok!

2 kommentarer:

  1. Takk for tipset. Jeg anbefaler alle leseglade boka Agaat av Marlene van Niekerk. Fantastisk bok.

    SvarSlett
  2. Det høres ut som en bok som burde leses. Takk for tipset!

    SvarSlett