søndag 19. august 2012

Linda Boström Knausgård - Grand Mal

Linda Boström Knausgård er en kvinne vi kjenner godt gjennom MK-bøkene - eller rettere sagt; vi kjenner henne slik mannen hennes ser og opplever seg selv i forhold til henne. I tillegg til MK-bøkene kan vi treffe henne i det norske ukebladet Kvinner og Klær, der hun har eller har hatt en egen spalte. Nå kommer vi tettere på henne som litterær person - i lesningen av novellesamlingen Grand Mal.

Grand Mal betyr egentlig et sterkt epileptisk anfall med kramper og ofte ledsaget av bevisstløshet. De av oss som har sett en person ha et slikt anfall vet at det er en spesiell opplevelse, for min del var det skremmende og eksistensielt å være tilstede. Eksistensiell er et stikkord også for boken til Boström Knausgård. Det er korte, fortettede historier, de fleste med en sterk undertone av noe faretruende eller smertefullt.

Boström Knausgård har gjort en fin innsats for mange mennesker gjennom å være åpen om sin bipolare lidelse. I et dokumentarprogram på NRK Radio forteller hun om sine opplevelser og det er med denne stemmen i bakhodet jeg leser novellesamlingen. Det er vanskelig å si hva som er virkelig, hva som kan være selvopplevd, om noe er drømmer eller om noe kan være egne opplevelser i perioder hun har vært syk. Uansett: novellene er sterke, vakre, urovekkende og jeg fikk en sterk opplevelse av at det hun skriver er tilgjengelig på en nesten utilgjengelig måte. Kanskje en meningstom setning for de som ikke har lest boken, men forhåpentligvis gir den mening til dere som har lest den.

Uavhengig av hvem hun er konen til og hva vi vet om henne gjennom MK-bøkene: dette er en knallsterk novellesamling med en retning. Tematikken, sånn som jeg leser den, er fokusert på død, å være noens barn, foreldre og eksistensiell angst.

Anbefales på det varmeste!

God bok!

14 kommentarer:

 1. Denne har jeg tenkt jeg skal les, men så kom det bort for meg, så takk for påminnelsen, lysten til å lese den ble jo absolutt forsterket!

  SvarSlett
 2. Ja, denne må man ta en titt på, ettersom man tror at Knausgård har fortalt alt om henne. Høres fin ut!

  Jeg har kommet halvvegs i bok 6 an min Kamp og der stoppet det for meg, da ble det litt for mye.
  Ha en fin uke!
  ingun

  SvarSlett
 3. Jeg har hatt lyst til å lese boka,og sånn jeg leser deg er dette en varm anbefaling.
  Har epilepsi selv,med Grand Mal anfall..det er dramatisk,og kan være farlig..

  SvarSlett
  Svar
  1. Dramatisk er nok et veldig bra ord, for den som ser det og sikkert for den som har det. Blir spennende å høre hva du syntes om tittelen etter å ha lest boken!

   Slett
 4. Leste denne for en bitteliten stund siden. Enig i at den anbefales - uavhengig av hvem ektemannen er!

  SvarSlett
 5. Takk for nok en god bokanmeldelse. Skal absolutt sjekke ut denne.
  Lill-Karin

  SvarSlett
 6. Denne ble jeg nysgjerrig på. Jeg har vel egentlig bestemt meg for å ikke lese Knausgård, jeg tror ikke det er noe for meg. Men det høres ut som fru Knausgård har skrevet en bok jeg ville like. Den havner rett på TBR listen. Takk for tips!

  SvarSlett
 7. Du får sende meg en kommentar når du har lest den!

  SvarSlett
 8. Denne har jeg lyst til å lese. Takk for tips!

  SvarSlett