torsdag 3. mars 2011

Ingvild H. Rishøi - Historien om fru Berg

Denne novelle samlingen er ute av verden bra! Jeg kan ikke tro noe annet enn at denne  blir stående som noen av de beste novellene som skrevet i vårt lille land. Ingvild H. Rishøi evner å gripe de små, tilsynelatende bagatellmessige hendelser i et ungt menneskes liv - de hendelsene som skal vise seg å være de som gjør hele forskjellen og påvirker resten av livet.

Novellene er så såre, så såre. Det er ubegripelig vakkert og trist. Moren som ikke stiller opp, Fru Berg som dør, den lille jenta som blir tryllet bort, jenta som trodde Janis Joplin fremdeles er her - det er grunnleggende eksistensiell hendelser.

Når jeg leser boken tenker jeg at mye av et menneskes psyke avhenger av at vi tilgir oss selv for våre sorger og opplevelser av hendelser fra vi var små. Episoder som kan virke bagatellmessige for en voksen kan påvirke et barn slik at det blir en stor del av bagasjen vi bringer med oss. Det kan være så vanskelig å se selv at dette er en hendelse og ikke meg - det må tolkes og bæres med videre i lys av hvem vi var den gangen. Barna i novellene, for det er stor sett barn og unge voksne, er så sårbare og prisgitt de voksen og omgivelsene. Rishøi fanger dette på en nydelig måte i tekstene sine.

Jeg ble berørt av novellene, og jeg gråt da jeg leste dem. Det er sjeldent nå, at jeg gråter av en bok - men denne satt seg i meg og den har ikke sluppet taket. Det er dette som er den ultimate leseopplevelsen, å bli skaket, fortvilet, revet med. Anbefales på det varmeste!
God bok!

6 kommentarer:

 1. Ja! Helt enig, det eneste jeg hadde å utsette på denne boka, var at den ikke hadde flere enn fem noveller. Jeg vil ha flere. Mange flere.

  SvarSlett
 2. Denne skal jeg sørge for å nyte i fem porsjoner!

  SvarSlett
 3. Torbjørn: du har noe å glede deg til!!

  SvarSlett
 4. jeg synes det er det verste jeg har lest. å lese to sider i strekk er ren tortur. en parodi på vinje, og dei nære, vare verdiane. historiene står i stampe med null momentum, og antydningens kunst er så overdrevet her at det er svært vanskelig å få med seg hva som skjer. og det som skjer, foregår med lusa på tjærekost- tempo. nei, les heller bernhard hvals foesnakkelser, det er både en god og interessant bok.

  SvarSlett
 5. Man må være anonym for å lire av seg slik drit.
  Dette er den beste novellesamlingen jeg har lest, og jeg blir så glad når jeg ser at andre også har blitt beveget av den. Holder på med La Stå nå, og historien om Jimmy blew me away. Jeg er spent på hva hun gir ut videre. Jeg elsker Ingvild :O)

  SvarSlett
 6. vi har en skoleoppgave der vi skal lese dem, og skrive en tolkning om dem. men jeg hadde litt problemer med å forstå The life and death of Janis Joplin, Det som lyser og Jentene mine. så jeg lurte på om en av dere som har lest de kunne i kort forklare hva de gikk ut på.
  men ellers har jeg lest og forstått de to første, utrolig bra noveller.
  takker for den hjelpen jeg kan få!

  SvarSlett