søndag 27. mars 2011

Carol Shields - Larrys fest

Jeg leste denne boken da den kom, i 1998. I helgen har jeg flyttet meg tilbake i tid og lest noen av mine favoritter fra forrige (!) århundre (!) - og det falt av en eller annen grunn naturlig å starte med denne.

Vi følger Larry, en elskelig mann fra Winnipeg, gjennom to ekteskap, to skilsmisser og en bokstavelig talt blomstrende (eller kanskje buskende) karriere.

Larry er en likanes kar som fremstiller seg selv som ikke helt vellykket, men god nok. Han er en av disse mennene som hele livet tenker at ingen ville ha han da han gikk på high school, for så å komme på reunion mange år etter og oppdager at det faktisk ikke var så ille og at livet i bunn og grunn har behandlet han bra.

Shiels skriver bra og lar oss bli kjent med romanpersonene. Hun gjør et artig grep med å la hele handlingen spille på Larrys pasjon for labyrinter - kanskje en metafor for enkeltindividet generelt og Larry spesielt. I motsetning til en fysisk labyrint, hvor Larry lett manøvrerer og har oversikt, er livets labyrint ikke like enkel å få oversikt over. Særlig på festen - Larrys fest - kumulerer dette når Larry ser det hele i et slags fugleperspektiv.

Om boken har holdt seg? Ja, den har det. Jeg leser den annerledes nå enn jeg gjorde første gang, men det er forhåpentligvis fordi snart 15 år har gitt også denne leseren et litt større fugleperspektiv på livets labyrinter.

Knirk har et godt blogginnlegg om boken her.

Anbefales,
God bok!

3 kommentarer:

 1. Nå fikk jeg lyst til å lese mer Shields. Hva skal jeg lese nå synes du? Har lest Larrys party og Stone diaries.

  SvarSlett
 2. Fint att läsa om en gammal favorit här, tack för det!


  @knirk Läs Unless! Mycket fin bok, enligt mig hennes allra bästa.

  SvarSlett
 3. Knirk: enig med snowflake: Hvis ikke - heter den på norsk. Kjærlighetens republikk har jeg hatt en gang, og ville veldig gjerne lest begge disse to igjen. The Stone diaries er knallbra og anbefales. Alle anbefales med andre ord :-)

  SvarSlett